22. децембар 2015 вести

Борис Тадић: Избори ће поништити Вучићеву доминацију

Лидер СДС Борис Тадић за “Новости” говори о односима са владајућим блоком, будућим партнерима, Косову и НАТО


Ванредним парламентарним изборима сигурно бисмо добили нови састав парламента и престанак апсолутне доминације СНС.

Овако лидер СДС Борис Тадић одговара на питање "Новости" да ли сматра да би резултати превременог гласања, за шта се залаже, били такви да би у власт ушле нове странке.


Да ли бисте потписали да после избора нећете улазити у власт у којој ће бити СНС?
- СДС је једина странка опозиције која је већ одбила да уђе у власт са СНС. Стога би заговорници те недозреле идеје о заклињању потписом требало да је нуде онима који такву проверу још нису прошли.

Шта бисте радили другачије од онога шта сада ради премијер Вучић?
- Готово све. Пре свега, преузео бих одговорност за неспособно вођење земље током последње четири године и не бих покушавао да свалим своје неуспехе на леђа раније власти. И то не само због тога што су такве оптужбе неистините, већ што нас та логика доводи и до Вучића, Николића и Дачића и њиховог учешћа у власти крајем деведесетих, када су се национални ресурси арчили енормно и на несхватљив начин.

Зашто сте изостали са скупа опозиционих странака прошле недеље?

- СДС нема шта да тражи на састанку са изразито националистичким и антиевропским странкама, попут Двери и ДСС. Позвали смо политички сродне странке у савез и тај позив је увек отворен. Ако идеја овог скупа није била самопромоција кроз испразни активизам, онда не схватам избор теме састанка, будући да се фер избори регулишу законом, а не договором власти и опозиције. Зато је једини ефекат овог састанка и био етикетирање оних који нису дошли, па је очигледно сврха да се опозиција троши на бесмислене међусобне расправе. То користи само власти и управо због тога нисмо критиковали опозиционе странке које се нису одазвале нашем позиву, већ напротив, и сада понављамо тај позив. Да је тема овог састанка заиста била удруживање опозиције, наравно да бисмо се одазвали. Увелико смо у пројекту удруживања и свакодневно обилазимо Србију разговарајући са грађанима.

Између ЛДП и СДС нема више размимоилажења? И ви сте за то да се Русији уведу санкције, да се Србија придружи НАТО и да Косово што пре уђе у УН...
- Поједине разлике између СДС и ЛДП не доводе у питање наш заједнички стратешки циљ који чине евроинтеграције и изградња модерног демократског друштва. Наравно да и даље имамо различита виђења начина доласка до тих циљева и управо зато нисмо једна странка. Међутим, пред Србијом је изазов због кога морамо да се удружимо око наших сличности, а не да се фокусирамо на наше разлике. То што немамо истоветан став о питањима које наводите није препрека за заједнички рад на неопходном решавању горућих питања од којих зависи будућност нашег друштва и државе.

НЕ ЗАТВАРАМО ВРАТА ПАЈТИЋУ
"Циљају" ли СДС и ЛДП некадашње гласаче демократа, када тврдите да су ваше партије "више ДС него они који је сада воде"? 
- Позивамо искључиво наше садашње и бивше гласаче и оне који до сада нису могли да се определе. А изјаву да смо више ДС него они који је воде не треба посебно аргументовати. Међутим, то не значи да ћемо затворити врата сарадње са ДС у борби за бољу Србију. Није време за политичке сујете, већ за обједињавање грађанских и демократских политичких снага.

Извор: www.novosti.rs 
Фото: www.novosti.rs