15. октобар 2015 вести

Сенић: Све је последица лоше испреговараног Бриселског споразума

Александар Сенић, председник скупштинског Одбора за европске интеграције и народни посланик СДС, о поглављу 35

Једина новост у целој платформи јесте то да се преговори од сада зову Србија - Косово

АУТОР: МИРЈАНА Р. МИЛЕНКОВИЋ

Од Србије се никада није тражило, нити се тражи признање Косова. Оно на шта су нас Дачић и Вучић обавезали тачком 14. Бриселског споразума је да Србија неће ометати и опструисати европске интеграције Косова, а европским интеграцијама не могу да приступе регије, покрајине и статусно недефинисане територије, већ само независне земље-чланице УН. Самим тим, Дачић и Вучић су нас обавезали да Србија не опструише и не омета чланство Косова у УН, али то не значи да ће Србија морати да призна Косово. Суштина је што је Бриселски споразум лоше испреговаран, па је све што се сада дешава само резултат онога што је договорено пре две године", каже у разговору за Данас Александар Сенић, председник скупштинског Одбора за европске интеграције који је имао увид у нацрт платформе Брисела за Србију.

Судећи по реакцији представника наших власти из Брисела ипак долазе неки нови услови, а један од њих је да се спомињу преговори Србија - Косово, а не Београд - Приштина?
- Не постоје никакви нови услови и све што сада гледамо од стране наше владе је једна обична фарса и лоша представа. Једина новост у целој платформи, коју сам са пажњом два пута прочитао, јесте то да се преговори од сада зову Србија - Косово, а не више Београд - Приштина. Питао сам своје колеге из Бундестага због чега је настала та промена, а они одговарају да се преговори не воде у вези са нормализацијом односа између два града, већ две државе, јер се Србија Бриселским споразумом обавезала да не омета пријем Косова у УН.

Шта се од Србије тачно тражи везано за КиМ? 
-Од Србије се само и искључиво тражи поштовање и спровођење већ постигнутих договора и споразума. Нама је у августу предочено да су потписана четири историјска документа у дијалогу са Приштином и да су ти документи изузетно повољни за нас. Тада нам је саопштено и да ће мост у Косовској Митровици бити отворен само за пешаке. Међутим, у платформи ЕУ се јасно наводи да мост мора бити отворен за све врсте саобраћаја до јуна 2016. године. То нама, у Србији, наши преговарачи нису тако рекли. 

Спомињу ли се спорне Газиводе?
- У вези с Газиводама је написана једна реченица и она се односи на то да "Србија решава питање руководства у Газиводама", а све у складу са већ постигнутим Енергетским споразумом. Дакле, ништа што већ није договорено. 

Говори се и о новинама везаним за Телеком?
- Дозвољено је Телекому да оснује своје зависно правно лице, које ће пословати по косовским законима и Србија се обавезује да уступи троцифрени позивни број Косову, опет све у складу са већ постигнутим Споразумом о телекомуникацијама.  

Да ли се у Нацрту платформе Брисела за Србију спомиње успостављање граничних прелаза?
- Што се граничних прелаза тиче, само се инсистира на поштовању договора који су постигнути у техничком дијалогу и тражи се од Србије да побољша контролу и затвори алтернативне граничне прелазе.

Шта је то ново што се није раније спомињало и што је изазвало толику позорност наших власти?
- У преговарачкој позицији ЕУ за поглавље 35 нема апсолутно ниједне одредбе која се не позива на неки већ постигнути договор или споразум. Међутим, очигледно је да нашој јавности нису представљени сви договори у целости, па је настала паника у влади што је, једноставно, дошао крај Вучићевим обманама. Сада, његови спин доктори имају нови задатак, а то је да објасне све оно што су до сада крили од јавности. 

Да ли су друге државе на путу ка ЕУ прошле нешто слично?
- Свака држава је у току свог приступања имала неки огроман проблем. Бугари су имали проблем са нуклеарним електранама и после великих преговора морали су да их затворе и тако су постали енергетски зависна земља у том тренутку. Хрватска је имала огромне проблеме са Словенијом по питању разграничења, али и са својим бродоградилиштима. Због тих проблема је Хрватска чак две године касније ушла у ЕУ. Дакле, свака земља има неко своје Косово.

Верујете ли да отварање поглавља 35 може да буде за нас толико драматично да због њега идемо на изборе или референдум? 
- Ванредних парламентарних избора једноставно мора бити, јер Вучић неће себи дозволити да у Нишу, Ваљеву, Јагодини, Шапцу и многим другим градовима и општинама изборна листа чији је он носилац освоји само 20 и нешто одсто гласова. Због тога ће расписати ванредне парламентарне изборе, како би свој лични рејтинг прелио на странку. Све остало су лажи, демагогија и обмана. Референдума неће бити, јер је бесмислено одржавати га. Референдумом ништа не можемо постићи, што се видело на примеру Грчке од пре неколико месеци. 

Шта садрже тачно та три немачка амандмана?
- Прво, то нису нови амандмани. Ја сам за њих сазнао пре скоро месец дана, а претпостављам да су у нашој влади сазнали за њих пре мене. Они не садрже апсолутно ништа неочекивано и све је усмерено ка томе да Србија мора да поштује своје, већ прихваћене међународне обавезе у вези договора са Приштином.

Извор: www.danas.rs