9. април 2016 вести

Није суштина нудити нову, већ исправну политику

1. Да ли грађанима нудите нешто другачије него на изборима 2014, када сте освојили 6 одсто гласова?

-Није суштина нудити нову, већ исправну политику. Не морамо да нудимо ништа ново, јер је сада сасвим јасно да се ова владајућа коалиција показала потпуно неспособном да реализује политику за коју се декларативно залаже. Уз политику ”Напред Србијо”, Србија је ишла само уназад, а сада се уз ”Србија побеђује” уствари тражи победа оних који су од Србије направили највећег губитника региона. Дакле, није важно како зовете своју политику, већ колико сте способни да је спроведете. 

2. Верујете ли да ћете сада, у коалицији са ЛДП и ЛСВ, имати бољи учинак? Шта би за Вас био добар изборни резултат?

-Добар изборни резултат је онај који нам омогућава утицај на кључне одлуке у друштву и онај који доводи до тога да без нас не може бити формирана влда. При том, подвлачим да то не подразумева формирање владе са постојећом владајућом коалицијом. Коалиционе партнере смо бирали спрам заједничких циљева и политике, а не спрам изборне калкулације.

3. Треба ли бирачи да се опредељују по принципу "за" или "против" Вучића, на основу имена лидера (што им ваша коалиција нуди на билбордима) или им саветујете да се замисле над тим ко има капацитет да им обезбеди боље услове за живот?

-Грађани треба да се опредељују спрам капацитета лидера и странака да решавају проблеме и спроводе политику развоја Србије. После 4 године назадовања Србије по свим параметрима, јасно да је Вучић и СНС немају тај капацитет. Дакле, у овом случају се ”за” и ”против” поклапају. Гласање ”против” ове неспособне власти, није у супротности са гласањем ”за” нашу листу која нуди конкретна решења и јединствено искуство. Управо супротно.

 

4. Вероватно никако не бисте у владу са десничарима и СПС. Постоје ли било какве околности под којима бисте били део власти у којој је СНС?

-Апсолутно не.

5. Чак и да изласност буде велика, мислите ли да ће то бити од значаја за расцепкану опозицију?

- Повећање излазности је кључно за политички прекрет. Гласачи СНС нису у апстиненцији, већ наши гласачи који су пасивизирани услед медијских обмана ове власти о њиховој непобедивости и унапред осигураној победи. А истина је да 3/4 бирача не подржава СНС. Учинићемо све да нашим бирачима укажемо на просту истину да је преокрет итекако могућ и да заједно можемо да променимо власт која 4 године уништава нашу државу и друштво.

6. Премијер је недавно изјавио: "Никада нисмо били ближе губитку избора". Уколико би СНС подбацио у односу на 2014., да ли би опозиционе странке могле да формирају владу?

-Премијер очигледно страхује од разочарења својих бирача неиспуњеним обећањима са прошлих избора, па таквим изјавама покушава да осигура излазак на изборе оних који су спремни да му и трећи пут поверују. Наравно да би опозиционе странке могле да формирају владу. 

7. Које надлежности бисте придодали Војводини?

-Током мог председничком мандата учињено је највише за аутономију Војводине у новијој историји. Међутим, потребно је додатно ојачати надлежности покрајине, пре свега у смислу финансијске аутономије. Потребно је, пре свега, донети закон о финансирању нижих нивоа власти, којим би се регулисала и финансијска аутономија Војводине. Војводина мора имати сопствене изворне приходе и могућност да те приходе троши у складу са својим потребама, као и фискалну аутономију и пореску управу над својим изворним приходима. Такође потребно је регулисати и својинска права, тако да покрајина располаже својом имовином, пре свега инфраструктуром. 

Интервју са председником СДС-а Борисом Тадићем

Вечерње новости, април 2016.