19. октобар 2015 вести

Сенић: Само губимо одустајањем од ЕУ

Шеф скупштинског одбора за европске интеграције и народни посланик СДС: Косовско поглавље 35 може само козметички да се промени

СИТУАЦИЈА У којој се Србија нашла у преговорима о чланству у ЕУ је непоправљива. Већ потписане споразуме не можемо мењати, а одустајањем од европских интеграција свакако не бисмо могли да вратимо суверенитет на КиМ. Наше руководство треба да убрза процес ЕУ интеграција, а у исто време да штити људе, имовину, културну баштину и све наше интересе на Косову - поручује за "Новости" шеф скупштинског одбора за ЕУ Александар Сенић.

* Да ли и на који начин Србија може да поправи текст преговарачког оквира за поглавље 35, у којем се, индиректно намеће признавање Косова?
- Оквир се ослања само и искључиво на споразуме и договоре који су до сада постигнути и нема никаквих нових услова. Вероватно је да су могуће неке ситне, козметичке промене, али суштински се ништа неће променити. Дакле, како су Дачић и Вучић преговарали у претходне три године, такву смо платформу и добили.

* Треба ли Србија уопште да започне преговоре под оваквим околностима?
- Овде је питање да ли ће Србија да буде озбиљна земља, стабилан спољнополитички партнер ЕУ, а то може да учини само поштовањем већ постигнутих договора и прихваћених обавеза. Дачић и Вучић су нас обавезали Бриселским споразумом да Србија неће блокирати евроинтеграције Косова, а евроинтеграцијама не могу да приступе покрајине, региони и статусно недефинисане територије, већ само независне земље, чланице УН.

* Када очекујете да буду отворена прва поглавља?
- Очекујем да поглавље 35 буде отворено до јануара следеће године. Кључна и најбитнија поглавља за наше друштво и нашу државу, 23 и 24, не можемо очекивати пре априла 2016. 

НЕМА НОВИХ УСЛОВА БЕРЛИНА
* СЛАЖЕТЕ ли се да ЕУ, а посебно Немачка, према Србији примењује политику двоструких аршина и стално испоставља нове услове?
- Не, тај изговор су измислили наши политичари, како би прикрили своју неспособност и неодговорност. Немачка има јасан став и свој политички интерес и он је нашем државном руководству веома добро познат.

Извор: www.novosti.rs