10. јануар 2016 вести

Тадић: Опозиција Србије се гура у илегалу

Ми у медијима практично не постојимо и немамо прилику да се обраћамо грађанима, осим директно. Чак и оно мало омогућеног приступа медијском простору користи се да би се извртале наше речи, рекао бивши председник Србије и лидер СДС.

Борис Тадић председник Социјалдемократске странке (СДС) изјавио је да су у Србији деградирани демократски стандарди и да је слободан демократски простор од 2012. године "драматично смањен", што сужавањем медијских слобода, што смањивањем финансијских средстава.

"Опозиција се гура у илегалу. Ми у медијима практично не постојимо и немамо прилику да се обраћамо грађанима, осим директно. Чак и оно мало омогућеног приступа медијском простору користи се да би се извртале наше речи, скретале теме са суштинских проблема или конструисала слика сукоба унутар опозиције, што само додатно пасивизира бираче који су против ове власти", рекао је Тадић за нови број "Њузвика", који излази сутра.

Лидер СДС је потврдно одговорио на питање да ли то значи да је у време када је он био на власти опозицији било лакше, наводећи да је опозиција тада имала приступ и медијима и знатним средствима да мобилише своје бирачко тело.

"Опозиција је имала нормалан и слободан простор за рад, чак и упркос томе што није увек уважавала демократска начела, па смо, нажалост, у време мог председниковања имали не само демократске и мирне протесте већ и демонстрације с људским жртвама због сарадње са Хашким трибуналом, преговора на Косову... Тај период је са овим сада неупоредив и очигледно смо као друштво деградирали са становишта демократских стандарда", рекао је Тадић.

Упитан шта ће СДС радити у таквим околностима, Тадић је рекао да имају "опозиционо искуство из деведесетих година" и да ће морати да примењују те методе онолико колико се "садашња власт буде понашала као власт из деведесетих".

Тадић је оптужио власт за "масовну производњу афера", која је довела до тога да "више нико и не примети да те афере немају епилог, јер се уместо епилога нуди следећа афера". "И онда више не може да се разазна ко је крив а ко је невин, а стварање такве конфузије је управо циљ власти како би се у креираном хаосу прикриле њихове грешке, афере и неуспеси", додао је он. 

Комплетан интервју прочитајте у "Newsweek"-у који је у продаји од понедељка.

Извор: www.newsweek.rs 
Фото: СДС