3. новембар 2015 вести

Тадић у Пресингу: Нисам одговоран за настанак СНС-а

Гостујући у Пресингу председник СДС и бивши председник Србије Борис Тадић истакао је да не осећа одговорност за настанак СНС-а, јер су, како је рекао, они све време његовог мандата имали већину гласова и како каже "кад-тад би дошли на власт".

"Мени је занимљиво како смо ми успели да их зауставимо да раније дођу на власт. Србија је имала проблем подељености где да иде у будућности, да ли на исток или у ЕУ. Морао сам да направим консензус с политичким противницима, па и са СПС и СРС", рекао је Тадић. 

Он каже да је  Томислав Николић сам кренуо у процес цепања СРС, "јер није могао да издржи туторство Војислава Шешеља из Хага".
"Ја не могу да убедим никога да формира странку и онда крене у сарадњу са мном. Ми смо имали изборе на којима сам ја победио малом разликом, а онда имате демонстрације које је Николић организовао против мене. Он је водио опозициону политику у односу на мене. Мени неки замерају што нисмо избацили СНС из парламента. Ја се у то нисам мешао, то је одлучио административни одбор, и испоштовано је правно начело ЕУ", објаснио је Тадић.

Председник СДС наводи да се не каје због коалиције са СПС-ом, јер, како тврди, да то није учинило Владу би формирали Дачић, Николић и Коштуница.
"Да се то десило, Србија би заокренула политички пут, затворио би се петооктобарски процес. Сто посто сам сигуран да се не би ишло ка ЕУ. Нема шансе да би се СРС тада раздвојио", рекао је он.

Како каже, имао је грешака у вођењу политике, као и у политици Демократске странке, чији је био председник, наводећи аферу Бодрум. Поред тога наводи да је ДС наследио у дуговима, много већим од оних који су остали после његовог мандата и да је једним делом зауставио кроупцију у странци.
"Немам потребу да признајем кривицу као што би многи желели, ми смо чинили многе добре ствари. То је рађено тимски и обезбедли смо да Србија буде у доброј економској и политичкој кондицији. Имамо дотса искуства, хоћу да допринесем бољитку Србије, уверен сам да ће велики број грађана гласати за СДС. Можемо да постигнемо изузетне резултате", навео је Тадић.

Бриселски споразум је морао да буде бољи

Бивши председник Србије сматра да је Бриселски споразум бољи него залеђени конфликт, за шта су се залагале СРС и ДСС, али да је морао да укључи заштиту наше културне баштине. Како је рекао док је он био укључен у преговоре албанска страна је била спремна да отвори питање јурисдикције над манастирима, а преговарачи су то заборавили да отоворе."То је аматеризам и грешка, ако сам подржао Бриселски споразум, не могу да кажем да је сјајно то што није заштићена баштина", истакао је Тадић.


Он каже да је у његов план у четири тачке било уграђено питање кулурне баштине на Косову, а да СНС сада није размишљао о томе. Коментаришући изјаве појединих налитичара који кажу да "СНС ради све што он није смео", Тадић је рекао да је то бесмислица с намером да се "укотви као истина".
"Ја сам започео преговоре с Приштином када су радикали нападали то као издају. Имали смо проблем с подстицањем екстремних Срба на северу косова, паљење Јариња. Имамо људе који су сматрали да Албанцима на Косову ништа не треба дати, а сада подржавају Бриселски споразум", каже он.

Говорећи о Заједници српских општина Тадић каже да је проблем споразума двојако тумачење ЗСО и додаје да Јахјага не би могла да тражи тумачење Уставног суда да нема подршку међународне заједнице.
"Ја знам да је тешко водити преговоре, али се зна шта је морало да се уради, морала је да се заштити културна баштина, јер је то питање елементарних права Срба на Косову. Грађани не знају да Бриселски споразум значи успостављање правног система Косова на целој територији, у моје време на северу Косова је важио правни систем Србије. Након споразума више немамо правни систем Србије, па ни инструменте који би заштитили Србе на Косову", каже Тадић.

Он је рекао да је имао другачији план, да је тражио аутономију за север Косова, "државу у држави", и како тврди сигуран је да је могао да постигнем више да није изгубио изборе.
"Власт је слагала грађане Србије и потписала споразум. Понављам, боље споразум него залеђени конфликт, али власт мора да покаже одговорност", сматра председник СДС.
"Велике силе су желеле да издејствују своје интересе, ја сам тој политици успротивио своје уверење и рекао да нам треба институционални оквир за Србе на северу Косова и заштита наше културне баштине. Ја сам тражио компромис на Косову, поштовање грађанских права свих етничких зајеница".

Однос о политици према Русији

Тадић каже да је као председник Србије градио односе са Русијом и да су се са Русијом потписивали споразуми по моделу земаља ЕУ. Како каже није хтео да допусти да Србија постане део војног блока са Русијом, већ је водио Србију ка Партнерству за мир.

Коменатришући гасни споразум са Русијом, Тадић је рекао да Србије није имала потенцијал да се избори за више.
"Гас можете да добијете из земаља из којих је могуће физичко допремање. Три су дестинације, Русија, Азербејџан, Туркменистан. Пошто од Израела, Египта и Кипра нема гасовода, имали смо једино решење да направимо алтернативу за гасовод. Коштуница је водио први део преговора, он је договарао цену НИС-а, покушао сам да коригујем цену, али Руси нису хтели да испуне. Ми смо морали да поставимо гасну алтернативу. Био сам велики заговорник приступању Србије Јужном коридору, гаосоводу из Азербејџана", истакао је Тадић.

Он каже да Србија сад има веће нафтне резерве него пре продаје.
"Нафта није стратешки енергент већ гас. Зато сам ја пристао на тај уговор".

Нисам централизовао власт

Борис Тадић каже да се никада није мешао у надлежности Владе и да није централизовао власт. Како каже изборе је изгубио јер је увек имао мањину. 

"Никад се у животу нисам мешао у надлежности владе, али кад су ме из владе замолили, ја сам помагао јер сам био председник кључне странке унутар коалиције. Нисам се мешао у наџености", рекао је он и додао да није довољно пажње обраћао на медије, јер би "тражио да се коригује лажна слика".

Тадић каже да је СДС у преговрима са ЛДП али и са другим странкама како би се формирао опозициони блок, као је рекао, "неспособној власти".
"Србија заостаје у свим сегментима, требало је да одавно разговарамо о појединим поглављима, а ми се сада још надамо да ћемо да отворимо прво поглавље. До сад је већ требало да будемо дубоко у преговорима".

"Заостајемо, а грађани не примећују, Влада уз помоћ медија ствара слику да је све добро. Ми ћемо имати 0,5 одсто раста БДП,  проценат за цео регион је 1,8. Поново заостајемо и плаћаћемо цену томе. Нема инвестиција, ми смо у том смислу последња земља у региону. То је најтрагичнија чињеница ове владе, мора да се мења економска и регионална политика. Влада каже да имамо добре односе у региону, видели сте када је била мигрантска криза чарке на граници са Хрватском, све што смо чинили од 2008. до 2012. пало је у воду", сматра бивши председник Србије.

Он каже да је очигледан застој у односима у региону и "да се у његовом мандату није десило да је Председништво БиХ одложило посету неког званичника из Србије".

Никада нисам рекао да ми је Додик омиљени политичар ван Србије. У добрим смо односима, јер треба одржавати добар однос са РС. Додик је спасао бошњачко и муслиманско становништво током рата и то не треба да се заборави.

Извор: rs.n1info.com
Фото: N1info