28. октобар 2018 вести

Чланица Савета РЕМ-а врши јавно притисак на директора РТС-а

      Чланица Савета РЕМ-а Оливера Зекић се конференције за новинаре коју су представници опозиције одржали испред РТС-а, захтевајући да се опозицији у складу са законом омогући приступ јавном сервису, на Твитеру запитала ”куд се деде Драган Бујошевић” и ”да ли га је неко видео данас док је у дворишту јавног сервиса предавање о медијским слободама држао екс председник”. Након тога је Зекић подсетила да би у време Тијанића опозиција могла тако да ”митингује на Ташу. Малом.”

 

Оцењујемо овакав иступ чланице Савета РЕМ-а, познате по писању политичких саопштења, као притисак на директора јавног сервиса Драгана Бујошевића отвореном сугестијом да је требало да растера опозицију која се демократски обраћа медијима испред јавног сервиса, јер јој недемократски није омогућено да се обраћа грађанима преко јавног сервиса. Ово је такође још једно очигледно кршење правилника понашања чланова Савета РЕМ-а од стране Зекић, јер овакве сугестије директору РТС-а свакако нису професионално понашање. Оваква изјава Оливере Зекић је још један у низу доказа тога да чланови Савета РЕМ-а не испуњавају своју законску обавезу старања о доследној примени одредаба Закона о електронским медијима, већ врше притисак на редакције у складу са личним и политичким ставовима појединаца у Савету, издају политичка саопштења и дају јавне инструкције да се поздрављају речи Александра Вучића и легитимне демократске протесте опозиције јавно етикетирају као фашизам. 

 

Након што је Савет РЕМ-а објавио да сви чланови Савета стоје иза таквих иступа Оливере Зекић, јасно је да сведочимо урушавању једне независне институције од стране неколицине појединаца, а подсећамо да је управо тај ”екс председник који држи предавања о медијским слободама” као министар телекомуникација иницирао процес изградње регулаторних тела, па тако и РЕМ-а у чије данас говори Зекић. Данас ту институцију претварају у експозитуру СНС-а, а чланови Савета уместо да реагују  на противзаконито онемогућавање опозицији и опозиционим парламентарним странкама приступ јавном сервису, шаљу јавне сугестије директору РТС да не би требало да им дозволи да се обрате грађанима ни испред РТС-а.  Постављамо питање РЕМ-у, да ли стоје и иза овакве сугестије чланице њиховог Савета. Оваки политички острашћени аматери су уз пуну подршку Вучићеве власти отерали независне институције из наше државе, па ни не чуди да данас неометано могу јавно да говоре како би опозицију требало отерати да митингује на Ташу. Малом. На то исто место је овај режим присвајајући све институције отерао и демократију, за шта ће цену плаћати сви грађани Србије.