18. фебруар 2018 вести

Коалиција „Да ослободимо Београд“ представила програм: Стратегија, а не предизборна реклама

   Коалиција “Да ослободимо Београд” представила је “План за ослобођење Београда” који предвиђа професионализацију рада градске управе, јавност трошења буџетских средстава, системску солидарност са најугроженијима, већа улагања у културу и образовање и знатно већу бригу о еколошким питањима становника главног града Србије.

       Драган Шутановац: Визија, а не предизборни програм

Кандидат ове коалиције за градоначелника Београда Драган Шутановац рекао је да документ који је представљен, није предизборни програм, већ део визије развоја Београда коју су Демократе урадиле пре више година: Стратегија развоја Београда за нас није тренутна. Идеја је да ова стратегија води развој града, односно да се град развија у складу са овом стратегијом.“ Он је навео да ће, уколико та листа после избора буде у прилици да учествује у власти, велика пажња бити посвећена питањима културе, те да ће бити повећана издвајања за ту област.

 

 

 

       Аутономна култура – слободан Београд

 

 

 

“Култура чува наш дух, и управо култура, а не људи из културе, треба да буде наш извозни производ. Зато ћемо основати Савет за културу Београда, тело које о култури неће бринути само програмски, већ и у смислу буџета. Увешћемо аутономију за културу, јер верујемо да људи из културе морају да се уваже не само приликом извођења неких дела, већ и при креирању буџета. Такође, култура не сме бити доступна само имућнијима, и зато ћемо фебруар прогласити Месецом културе – тада ће сви садржаји свих градских установа културе бити доступни свим грађанима бесплатно“, рекао је Шутановац и додао да је неопходно повећати буџетска издвајања за културу на 4 одсто, те да ће се јасно знати на шта се новац издваја и омогућити стављање вета на бесмислене пројекте.

 

 

 

Шутановац је оценио да Београд у овом тренутку није град солидарности, што мора да се промени, и додао да је неопходно посебну пажњу посветити и повећању енергетске ефикасности, развоју малих и средњих предузећа, јефтинијој станоградњи и дигитализацији не само јавне управе, већ и образовања и катастра.

 

 

 

       Сви ће имати онлајн приступ трошењу буџетских пара

 

 

 

Лидер ДС нагласио је и да ће коалиција „Да ослободимо Београд“ увести потпуну транспарентност у трошење новца грађана: „Сви ће имати онлајн увид у трошкове Града. Неће више новинари истраживачи или одборници морати да траже по хрпи папира да би сазнали шта се дешава са нашим буџетом, већ ће свима то бити доступно, и унапред ћемо моћи, ако се планира нека јелка од преко 80.000 евра, да кажемо – Чекајте, то се не ради!“

       Весна Ракић – Водинелић: За системску солидарност и останак образованих у Београду

Прва на изборној листи проф. др Весна Ракић – Водинелић истакла је да ће коалиција "Да ослободимо Београд" спровести нову социјализацију града како би се обезбедила системска солидарност са најрањивијима.

 

 

 

„Болесни, стари, особе са инвалидитетом, искључени су из друштва, јер о њима нико не води бригу. Зато ћемо ангажовати додатних 200 геронтодомаћица, будући да наши стари суграђани, којима су отете пензије, немају могућности да из својих средстава подмирују потребе. Такође, удвостручићемо број персоналних асистената за особе са инвалидитетом“, рекла је Ракић-Водинелић и додала да је постала учестала пракса да се „дивљачки продају станови грађана због дугова за комуналне сулуге“, због чега ће ова коалиција повећати број домаћинстава која ће бити обухваћена субвенцијама за комуналне рачуне.

 

 

 

Ракић-Водинелић скренула је пажњу и на чињеницу да све више школованих људи одлази из Србије, јер су они мање талентовани, захваљујући партијским књижицама, заузели најмоћније позиције у граду и држави: „Оно што је важно за задржавање људи, јесте кров над главом. Научника нема много и није тешко направити непрофитне станове да бисте младим научницима помогли да остану овде.“

       Марко Ђуришић: Професионализоваћемо градску управу

Марко Ђуришић, други на листи коалиције „Да ослободимо Београд“, истакао је да неће доћи до промена ако не ослободимо Београд од страха, бахатости, незнања, свега онога што данашња власт симболизује.

 

 

 

“Ми нећемо преузети касу, већ управљање градом. Зато ћемо променити рад градске управе, професионализовати је, запошљавати људе на конкурсу. Увешћемо транспарентност у раду и одлучивању, с тим да ће јавна расправа бити обавезна, а струка укључена како се не би доносиле штетне одлуке, попут оних данас, као што су Београд на води, најаве рушења старог савског моста или изградња метроа тамо где не живе људи.”

 

 

 

Ђуришић је истакао да ће приоритет бити дигитализација градске управе, модернизација, да се људи више не би шетали од шалтера до шалтера: “Грађани ће моћи своја права и потребе да остваре 'једним кликом', преко телефона, али и у Градској канцеларији коју такође планирамо да отворимо. Идеја централне услужне канцеларије је да се више не иде од шалтера до шалтера, већ да грађани могу да добију на једном месту све што је у надлежности града, јавних предузећа и осталих установа.“

 

 

 

Представљајући план из области безбедности у граду, нагласио је да ће коалиција „Да ослободимо Београд“ основати Савет за безбедност града који ће укључити све представнике полиције, локалне самоуправе, школа, различитих институција и невладиних организација.

“Вратићемо и 'полицајца у заједници', позорника у сваком крају. Увешћемо видео надзор у свим школама и око њих, али и развити мрежу саветовалишта за превенцију болести зависности и саветовалишта која ће помоћи школама да ефикасније помажу деци у решавању проблема насиља, уз пуну укљученост самих ученика у тај процес.”

       Игор Радошевић: Ослободићемо Београд од загађења

Др Игор Радошевић, кандидат за одборника испред Зелене еколошке партије „Зелени“, нагласио је да је ово једина листа која брине о екологији и која има план и конкретна решења и за ову област. „Заштитићемо водоизворишта преиспитивањем одлуке о смањењу заштитне зоне водоизворишта. Такође, преиспитаћемо одлуку о изградњи нове београдске луке у зони природног резервата Бељарица. Поставићемо рециклажне контејнере испред сваке зграде. Пошумљаваћемо, уградићемо систем за пречишћавање отпадних вода и тиме ћемо спречити изливање штетних материја у Саву и Дунав.“