30. јануар 2016 вести

Неистине о условима за договор опозиције користе само власти

Социјалдемократска странка упозорава да се последњих дана у медијима појављују неистините информације о наводним условима за договор о уједињењу опозиције и да пласирање таквих неистина користи само власти. Апсолутна је неистина да је тема  разговора била ко би био вођа уједињене опозиције, као и то да је СДС поставила захтев да добије 60 посто мандата.

Истина је да ниједног тренутка нисмо ни разговарали о расподели мандата или месту лидера опозиције. У овој фази разговора то за нас није тема, јер је бесмислено разговарати о томе ко би био на челу колоне када се не зна још увек ни колико колона ће бити. За нас је тема стварање што снажније опозиционе опције која би могла да смени ову власт и удруживање свих који могу да допринесу порасту изгледа за политички преокрет. СДС и наши партнери из савеза не воде разговоре о расподели мандата и функција, већ о стварању ширег савеза који би могао да доведе до стабилизације политичке сцене, оживи опозицију и коначно смени неспособну власт. Циљеви стварања таквог савеза су изнад свих сујета, па тако и расподела функција и мандата нису били наши предуслови за постизање договора. У разговоре смо ушли без икаквих предуслова и потпуно отворени да саслушамо другу страну. Током разговора смо јасно рекли да смо за опозицију у једној колони, али овог тренутка искључиво од ДС-а зависи у колико колона ће наступити опозиција.

Пласирање неистина о наводним условима које смо постављали користи само власти која на сваки начин покушава да дискредитује опозицију у страху од тога да је за њу највећа опасност управо консолидација опозиције. Зато апелујемо да се прекине са нападима унутар опозиције, јер наша мета би требало да буде власт која уназађује Србију. Позивамо и ДС да се јавно изјасни да ли је СДС постављала услове око броја мандата и да ли је функција вође опозиције била наша тема или услов и да тиме коначно оголимо улогу прорежимских медија. Таквом улогом не говоре само о медијској атмосфери у Србији, већ и о карактеру власти која злоупотребљава медије и о општој атмосфери у друштву. Зато још једном позивамо све опозиционе странке које деле нашу политику и вредности да нам се придруже како би смо се заједно борили против таквог уназађивања друштва и државе.