27. јануар 2016 вести

Николићеве изјаве скандалозне и опасне, захтевамо извињење грађанима и покретање поступка за разрешење са места председника Србије

Социјалдемократска странка најоштрије осуђује скандалозне изјаве председника Републике Србије Томислава Николића o банци генетског материјала, у којима пропагира ставовe својственe фашистичким идеологијама „крви и тла“, а због којих су свет, Европа и Србија платили високу цену пре више десетина година. За Србију и њене грађане оваква изјава председника Републике представља огромну срамоту, јер су управо Србија и њени грађани у историји упамћени као највећи борци против таквих фашисоидних идеја.
Парадоксално је и то што је председник Николић, на данашњој церемонији обележавања Дана сећања на жртве Холокауста, изјавио да је „злочин заборавити злочин“, док је само неколико дана раније глорификовао идеје које су и узроковале Холокауст у Европи.
Нажалост, оваква скандалозна понашања председника Николића престају да изненађују јавност и грађане јер је очигледно да се Николић све време сам са собом утркује у давању скандалозних, бесмислених и опасних изјава.

Узимајући у обзир тежину изговорених речи и повреду нанету међународном угледу Републике Србије, СДС захтева од председника Србије јавно извињење свим грађанима Србије. Истовремено, од Народне скупштине Републике Србије очекујемо хитно покретање процедуре за његово разрешење за места председника, с обзиром да је Николић у синоћњем интервјуу одбацио намеру да поднесе оставку због овог скандала.

Такође, истичемо да је срамотна и опасна изјава председника Николића у којој говори да би демократске промене на изборима довеле до сукобљавања на улицама и угрожавања безбедности земље. Николић, дајући овакве изјаве, вероватно на уму има своје раније деловање када је позивао на физичке ликвидације својих политичких противника и на нереде на улицама Београда који су на крају резултирали људским жртвама.

Николићево учешће у владама деведесетих, које су се брутално обрачунавале са грађанима и политичким неистомишљеницима, можда могу да објасне ове сумануте изјаве, али околност да је он данас председник Србије заиста ужасава.