14. март 2018 вести

Опозициони савез једини начин за очување демократије у Србији

Добра вест је да се Драган Ђилас данашњим објављивањем свог предлога придружује идеји демократског савеза, односно уније проевропских грађанских опозиционих политичких странака и покрета, који предлажем годинама уназад. Подсећам да сам се и пред ове изборе, као и пред неколико претходних, најснажније борио за заједнички наступ кроз тако формиран савез, као и да сам одмах након избора позвао на што хитније формирање такве политичке организације.

Овакав иступ Ђиласа видим као позитиван корак ка формирању опозиционе политичке организације која једино може да се супротстави Вучићевом режиму и спречи стварање једностраначког система у Србији. Идеја да таква организација нема једног лидера је у складу са мојим вишегодишњим апелом да се престане са борбом за место првог на Титанику и да се окренемо решавању проблема, уместо надметању за лидерство. Подсећам такође да сам рекао да од 2012. ниједна странка ни појединац нису остварили резултат који би их учинио природним лидерима такве организације. У том смислу, позитивно је што се Ђилас слаже са тим да би требало да формирамо заједничке органе и зауставимо борбе за појединачне и страначке интересе, на шта апелујем све време.

Међутим, управо да бисмо постигли тај циљ и коначно прекинули лошу праксу која је до сада онемогућавала формирање таквог савеза, сматрам да би о свим питањима програмског и организационог карактера требало да дискутујемо заједно управо у оквиру тих заједничких органа, а не да појединачно кандидујемо предлоге у медијима. Оно око чега се слажемо и што ни није предмет дискусије је стратешко питање европских интеграција и борба за очување демократије којој је Вучићев режим окорели непријатељ. Дакле, кључни циљ нам је заједнички и представља основ за заједничку борбу. Зато не дозволимо да се и овај пут та борба претвори у појединачне предлоге које излажемо и дискутујемо у медијима уместо унутар организације неопходне за победу над овим режимом. Таква борба се касније или пре сведе опет само на борбу за бољу кабину на Титанику и у још једну Вучићеву победу. Надам се да то овај пут неће бити случај.

Позивам још једном све бивше лидере ДС и сродне странке и покрете, као и угледне појединце привржене идеји демократије, да заједно договоримо све принципе и основне правце деловања и што пре кренемо у реализацију идеје која је једино решење за очување демократске, модерне и развојне Србије.

Борис Тадић,

Председник Социјалдемократске странке