22. фебруар 2016 вести

Отворено писмо Бориса Тадића поводом погибије дипломатских службеника у
Либији

Отворено писмо Бориса Тадића поводом погибије дипломатских службеника у Либији


Реакција Ивице Дачића на саопштење СДС-а у ком се тражи његова хитна оставка због недвосмислене политичке одговорности за погибију двоје службеника Министарства спољних послова је најблаже речено скандалозна злоупотреба трагедије у сврху обрачуна са политичким противницима. Његов лични напад на мене је служио искључиво сврси сакривања његове директне одговорности за ову трагедију. Подсећам да се ова влада на исти начин понашала и када су изгубљени животи у хеликоптерској несрећи за коју ни до дан данас није утврђено ко је одговоран. Дакле, уместо да Ивица Дачић поднесе оставку као морални чин, он је наставио да износи неистине и да се обраћа као председник једне странке другој уочи предизборне кампање. Управо из разлога што не желимо да учествујемо у томе, нећу ни одговорити на његове увреде. Овде се не ради о Ивици Дачићу ни о његовој спремности да изнесе ноторне неистине зарад опстанка на власти, већ о погибији двоје наших грађана и о одговорности државе за то. 

Дачић је изјавио да сам ја именовао амбасадора Потежицу. То је истина, именовао сам га као и сваког другог амбасадора на предлог владе и поштујући законом утврђену процедуру. Међутим, оно што је Дачић изоставио да каже је да је Потежица био лично његов предлог за амбасадора и кадар СПС-а. У време мог председничког мандата нисмо имали никакве информације о трговини оружјем и визама или било каквим нелегалним радњама. Премијер Александар Вучић је јуче јавно на конференцији за новинаре изнео да сада постоје такве информације и поставио то као питање. Дужност премијера није да јавности поставља таква питања, већ да јавности на њих даје одговор. Јасно је да том одговору морају претходити истражне радње надлежних органа да би се утврдило ко су лица која морају кривично да одговарају, али није јасно због чега премијер није одмах сменио Ивицу Дачића, будући да је јасно да он носи директну политичку одговорност за погибију службеника министарства на чијем је челу. Чињеница да премијер није сменио одмах Дачића, баш као што то није учинио ни након хеликоптерске несреће, чини и премијера политички одговорним за ову несрећу. 

Амбасада у Либији није затворена током мог председничког мандата јер у околностима грађанског рата који је буктао, затварање амбасаде би значило остављање на цедилу хиљаде наших грађана који су били на раду у Либији. Тада амбасаду нису затвориле ни друге земље са сличним проблемом. Управо због тога смо одмах по избијању рата започели врло сложене и високо ризичне операције спашавања наших грађана из Либије, а наша амбасада тамо је имала своју значајну улогу у томе. Та операција је завршена непосредно пре него сто је завршен мој председнички мандат, а резултат те операције је чињеница да смо успели да спасимо 1.300 наших грађана из ратом захваћених територија и да није изгубљен ниједан једини људски живот. Међутим, нејасно је зашто амбасада није затворена након завршетка те операције у мандату ове владајуће коалиције и то је одговор који нисмо чули ни од премијера ни од министра спољних послова. Неистине и лични напади на мене нису одговори који занимају све грађане Србије и одговори које дугују породицама погинулих државних службеника,  којима овом приликом изражавам своје најдубље саучешће. Нажалост, такође је изостао одговор због чега није постојала комуникација и координација са САД и НАТО и ко је одговоран за то што Американци нису имали информацију да се на месту које су бомбардовали налазе и цивили. Постоје тачно утврђене процедуре и линије комуникације којима је Министарство спољних послова могло да пошаље такву информацију. 

За трагично изгубљене животе директно је одговорно Министарство спољних послова и због тога Ивица Дачић мора хитно бити смењен са места министра спољних послова. Такође је потребно што пре утврдити да ли је било трговине оружјем и визама и да ли амбасада није затворена само да би се преко ње и даље обављали  ови илегални послови, а уколико је то тачно и у чије име су обављани ти послови. Потребно је утврдити ко је кривично одговоран, али политичка одговорност је јасна. Нажалост, ово није први пут током мандата ове владајуће коалиције да је изостало прихватање политичке одговорности. 

-Борис Тадић-