11. фебруар 2016 вести

СДС Београд: Укидање оброка у народним кухињама доказ неспособности градске власти

Данас у 13 часова, председник ГрО СДС Александар Ивановић ће градоначелнику Београда Синиши Малом испред Скупштине града Београда уручити кесу са намирницима у вредности од 168,00 динара, како би му показао колико заправо хране може да се купи за тај износ и колико је таква одлука градских власти социјално неодговорна. 
Након тога, Ивановић ће на писарници предати захтев СДС за враћање оброка у народне кухиње.


У тренутку када власт смањује пензије, повећава цену струје и повећава порез на непокретности, Одлука градског Секретаријата за социјалну заштиту о укидању оброка у народним кухињама за најугроженије суграђане  је социјално неодговорна и представља удар на темеље социјално одговорне политике која је годинама уназад вођена у Граду Београду.

Скандалозно је и образложење Секретаријата у ком се наводи да је укидање оброка у народним кухињама узроковано „дуготрајним процедурама“.
„СДС подсећа градоначелника Синишу Малог као и Секретаријат да процедуре ништа једноставније нису биле ни раније, али да су народне кухиње функционисале. Овакво бесмислено образложење представља признање градских власти и градоначелника Малог да нису способни да воде Град и градске институције, те их позивамо да поднесу оставку и да омогуће грађанима Београда оцену њиховог досадашњег (не)рада.“ изјавио је председник Градског одбора СДС Београд Александар Ивановић и додао да би „градоначелник Мали требало да се бави и социјалним проблемима Београђана, а не само оф-шор компанијама на Девичанским острвима“.

Колико је оваква одлука Града неодржива са социјалног становишта говори и чињеница да ће четворочлана породица у замену за оброке у народној кухињи, на дневном нивоу по члану породице добити 168,00 динара, односно уместо оброка у народној кухињи, корисник ће добити 56,00 динара по оброку у току дана. С обзиром на овакву одлуку, СДС поставља питање градоначелнику Београда да ли сматра да је са 56,00 динара могуће обезбедити пристојан оброк? 
„Позивамо градоначелника Малог да на само један дан заборави на силне милионе које је стекао на сумњив начин и да покуша да прехрани породицу са 168,00 динара. Уверени смо да ће након тог покушаја увидети штетне ефекте оваквог социјално неодговорног потеза.“ сматра Ивановић. 

Истичемо да је систем народних кухиња неопходно вратити у раније оквире, јер увођење нове врсте социјалног примања од 56,00 динара по оброку не може бити замена за оброк у народној кухињи.

Фото: www.mojatv.rs