23. март 2019 вести

СДС донела одлуку о интеграцији са ДС и ЗЗС

      Данас је на седници Главног одбора Социјалдемократске странке једногласно донета одлука о процесу интеграције Социјалдемократске странке са Демократском странком и Заједно за Србију. Главни одбор СДС је такође данашњом одлуком овластио Председништво СДС да настави преговоре са ДС и ЗЗС о организовању скупштине на којој би се ове три странке ујединиле у нову организацију.

 

”У околностима борбе против Вучићевог режима и његове страначке мегаструктуре у опозицији је неопходно формирање снажне страначке инфраструктуре са јасно дефинисаном политиком и удруживање странака које деле исту вредносну и политичку оријентацију. Грађански протести представљају најшири блок који окупља грађане свих политичких оријентација, док је Савез за Србију ужи политички ентитет који окупља политичке странке различитих оријентација. Сматрамо да је поред тога неопходно и  формирање нове политичке организације која би удружила највеће страначке инфраструктуре у опозицији и била стожер грађанских проевропских опозиционих странака. Нова организација је одговор на критике да је актуелна опозициона борба у ширим политичким савезима исувише политички дифузна и усмерена само на рушење режима, али је истовремено и ојачавање постојећих савеза у оквиру којих настављамо заједничку борбу за слободну и демократску Србију. Борба за демократију и изборне услове подразумева заједничку борбу свих истинских опозиционих странака, без обзира на политички предзнак. Међутим, нова организација коју оснивамо даје одговор и за ”дан после” и нуди јасну политику.”, изјавио је председник СДС-а Борис Тадић, додајући да је идеја уједињења странака насталих из ДС-а претпоставка изградње демократије у Србији и остваривања стратешког циља пуноправног чланства у ЕУ. 

 

”Вучићева власт је увек спремна да од тог циља одустане, као што је била спремна и да уништи све демократске и независне институције у последњих седам година. Као што су већ једном потпуно променили своју политику зарад доласка на власт, биће спремни да то учине опет, поготово што смо сведоци невероватних систематских лажи које Вучић и његови послушници сваког дана уносе у јавни простор и пљачке коју више и не скривају уверени да ће владати вечно. Политика евроинтеграција у Србији не сме бити сведена на пуки инструмент доласка и одржавања Вучића на власти, јер та политика подразумева поштовање европских вредности, а не само формално учлањење у ЕУ. Резултат те политике мора бити реформисана, модерна и развијена Србија, а не међународни аплауз за предају легитимних националних интереса на Косову. Зато је неопходно обнављање ДС-а и ојачавање њене изворне мисије инфраструктуром која би могла да се одупре овом режиму.”, подвукао је Тадић.