21. јануар 2016 вести

СДС Суботица: Отрезнимо све(с)т

Градски одбор Социјалдемократске странке Суботица, позива чланство, пријатеље и симпатизере СДС-а, да у оквиру наше кампање „Отрезнимо свест“, која има за циљ да укаже на штетност конзумирања алкохола дођу дана 23.01.2015.године на језеро Палић, на безалкохолну журку дружење и шетњу поред језера у периоду од 18,00 до 21,00 часова.

Наша идеја јесте да свим младим људима покажемо организовањем оваквог догађаја да је могуће да млади могу добро да се забављају и без употребе алкохола, односно да алкохол није улаз за добру забаву.Истраживања показују да млади, који конзумирају алкохол седам пута чешће учествују у саобраћајним несрећама и чак 11 пута више су изложенији повређивању од оних адолесцената, који не употребљавају алкохол. Само током протеклих Божићних и Новогодишњих празника повећан је број лица која су због тежих облика алкохолисаних стања долазила на Ургентно одељење суботичке Болнице, али и оних који су хоспитализовани на одељење психијатрије, у Новогодишњој ноћи, докторица која је дежурала, имала је 5 прегледа на Ургентном одељењу, троје је примљено на Психијатрију а двоје је након детоксикације на Ургентном одељењу пуштено уз пратњу родитеља или пријатеља кући.

У периоду од 1. до 3. јануара, обављено је 13 прегледа, а примљено 9 пацијената. Од тога дијагнозе 5 напитих стања, док је на јавним местима збринуто неколико пацијената, који су били у алхохолисаном стању. Ови пацијенти су након тога, превезени у Општу болницу, ради трежњења“, било је чак десетак интервенција због грађана у акутном напитом стању. Највише је поражавајуће да су све то веома младе особе, и веома је могуће да је један од главних узрока за све немиле догађаје, који наш град Суботицу стављају на мапу проблематичних и недовољно безбедних градова, са бруталним физичким нападима, пребијањима суграђана,чак и убиствима, управо неконтролисано конзумирање алкохола Пошто су ови резултати истраживања више него поражавајући, а свакодневица их нажалост често потврђује, организовањем овакве безалкохолне забаве желимо да младима пружимо алтернативну забаву, јер нема много места у граду, где на овај начин могу квалитетно да проведу време. Млади често мисле да је конзумирање алкохола улазница у свет забаве. Нажалост, то није тако, већ готово свакодневни извештаји из црне хронике показују да злоупотреба алкохола доводи и до фаталних исхода. Организовањем оваквих, али и сличних догађаја, попут стручних предавања и дељења промотивног материјала, Г.О Социјалдемократске странке Суботица ће настојати да утиче на свест младих, али и свих грађана и објасни да је употреба алкохола штетна и да не доноси ништа добро, већ само негативне последице.

Како је обавеза читавог друштва је да осуди конзумирање алкохола и спречи ширење ове појаве међу младима. Г.О Социјалдемократске странке Суботица покреће кампању „Отрезнимо све(с)т“, у оквиру које ће подсетити јавност Града Суботице на обавезну примену Закона о заштити потрошача, који забрањује продају и служење алкохола малолетницима.

Информативна служба СДС Суботица