11. октобар 2018 вести

Скандалозно укључивање РЕМ-а у дневну политику

      Након саопштења РЕМ-а у ком се износе бестијалне личне увреде и политичке оцене на рачун председника СДС Бориса Тадића, могуће је једино закључити да су Александар Вучић и СНС након шест година апсолутне владавине запосели својим представницима све независне институције које су након Петог октобра мукотрпно грађене. Данас нам очигледно у име режима представници регулаторних тела, уместо да обављају свој посао у складу са законом, држе политичке лекције и дају инструкције да би требало да поздрављамо речи Александра Вучића. 

 

Законска обавеза РЕМ-а је да се стара о јасно законски дефинисаним обавезама емитера и да преузимају мере против оних који их крше, а не да се укључују у политичку борбу у корист било које странке или појединца. Данашње саопштење РЕМ-а је коначна и отворена потврда да ми немамо регулаторно тело за електронске медије, већ истурено одељење СНС-а на месту некадашње независне институције. Када би РЕМ заиста обављао своју улогу издао би саопштење и применио мере против телевизије која се користи за линч политичких противника и против власника те телевизије са националном фреквенцијом, који користи јавни ресурс свих грађана за своја јавна писма у којима износи вулгарности и емитује дивљачки простаклук. Уместо тога, РЕМ се скандалозно укључује у дневну политику и коментарише ко је испод цензуса и чије политичке изјаве би требало поздравити. Подсећамо РЕМ да су у време бивше власти изграђиване независне институције, а забрањивања и гашења емисија су тековина ове власти, док су хапшења и убијања политичких противника такође манир ове исте власти у њиховом мандату током деведесетих година. Застрашујуће је да данас РЕМ приписује тај манир бившој власти, да се бави политичким коментарима и да јавно и званично тражи да се подржи изјава председника државе који каже да је њему битно да Пинк само плаћа порез. Председнику државе би требало да буде битно и да регулаторно тело обавља своју законску обавезу и санкционише медије који крше правила за коришћење националне фреквенције. Дакле, требало би да му буде битно и да се поштује закон, а не само да се плаћа порез. 

 

Брутална инструментализација РЕМ-а, ослобађање мафијашких шефова фингирањем судских процеса и изјаве високих представника државне безбедности и Владе да су новинари, НВО сектор и опозиција делови страних агентура и највећа опасност по националну безбедност су најчвршћи доказ најаве отворене диктатуре у Србији. Сваки слободноумни грађанин ове земље и све организације које се залажу за слободу и демократију имају обавезу да се супротставе уништавању Србије од стране Вучићевог режима. Такође упућујемо апел свим струковним удружењима да реагују на чињеницу да је регулаторно тело за медије постало инфо служба владајуће странке које не контролише медије, већ опозицију и да бранећи кодекс своје професије бране слободу свих грађана Србије и њихово право да буду информисани истинито и објективно, а не изложени вулгарностима режимских медијских експозитура.