15. јануар 2016 вести

Споразум о уједињавању опозиције

Споразум о савезу

Сваки сегмент економског, политичког и друштвеног живота Србије - од галопирајућег сиромаштва у којем живи 650.000 грађана, што је 150.000 више од промене власти 2012. године, до јавног дуга у који Србија тоне задуживши се под мандатом ове власти за 10 милијарди евра, од потпуне некомпетенције људи на највишим државним функцијама до потпуног урушавања демократских институција и процедура - указује на алармантно стање у земљи спуштеној на дно европских статистика. Реформски процес, у недостатку спремности и способности да се промени укупан економски и политички амбијент, сведен је на дефанзивне мере, на продужавање агоније, стварање лажне слике и шминкање цифри које описују имагинарна побољшања и успехе, који би требало да буду једина компензација људима притиснутим све тежим животом. У оваквом амбијенту, уместо инвестиција од којих зависи наша будућност, једина мрачна алтернатива биће додатно ослањање целог друштва на осиромашену државу, уместо стабилности која гарантује опстанак добићемо исти хаос и тензије у којима се Србија предуго гуши, уместо реформисаног државног апарата - неодржив и прескуп систем, уместо убрзаног развоја - убрзано заостајање, уместо живота достојног човека - његову имитацију.

Проблеми који данас гуше Србију су превелики за било коју странку или политичара. Данашња власт, све странке и појединци који је чине, имали су довољно времена да покажу у којој мери су способни да се са њима суоче и показали су, не само да су неспособни да поведу Србију путем економског опоравка, него укупном атмосфером у друштву показују да враћају Србију у најмрачнији период њене нове историје, у константну производњу унутрашњих и спољних сукоба, владавину страха уместо дијалога, владавину кича уместо културе, владавину контролисаних медија уместо слободе изражавања, примитивизма уместо пристојности, сиромаштва и незапослености за сваког осим за људе са партијских спискова, и партократију уместо владавине стручних, способних и нормалних људи.

Све ово нас обавезује да удружимо све снаге у друштву које деле вредности модерне, демократске, европске Србије, сваку странку, организацију и појединца чији приоритет је другачија, функционална, праведнија и боља Србија, Србија интегрисана у Европску унију, Србија која сарађује са државама у окружењу и која штити права сваког свог грађанина. Ово нас обавезује да партијским интересима претпоставимо интерес земље и да изнад сваке сујете ставимо потребу да у политику вратимо најбољи део друштва, онај део друштва без којег ће свака промена бити непотпуна и свака реформа неуспешна. Данас нас ситуација у земљи више него икад обавезује да направимо савез странака који ће моћи да преузме одговорност за судбину земље, странака уједињених око јасне политике која ће дати одговор на свако политичко, економско, безбедносно и друго питање од којег зависи будућност и опстанак Србије.

Чланство у Европској унији остаје наш први стратешки циљ и политика око које нема компромиса и тачка са које нема повлачења ни по коју цену. Кораци који воде ка испуњењу тог циља су јасни и не може их заменити никаква празна реторика и предизборно глуматање. Да бисмо до тог циља стигли морамо без чекања и отезања испунити услове који ка њему воде. Морамо успоставити односе сарадње и разумевања са земљама региона и имати конструктивну улогу у унапређењу и успостављању нових односа са нашим суседима. Морамо се обавезати на заједничку спољну и безбедносну политику са онима од којих највише зависи наша европска будућност. У преговоре о прикључивању ЕУ морамо укључити најкомпетентније људе који ће гарантовати не само брзину проласка кроз овај процес него ће учинити да се Србија кроз њега суштински трансформише у друштво са другачијим и бољим законима и системом вредности који ће је претворити у земљу у каквој желимо да живимо, у земљу какву желимо да оставимо својој деци.

Јасно је да ни за један од ових циљева у владајућим странкама не постоји ни политички ни људски или професионални потенцијал, као што је јасно да таквог потенцијала нема ни у странкама које су тренутна опозиција, али их потпуно профилише отпор Европској унији и вредностима Србије за коју се залажемо. Зато будући савез не сме бити гомила странака скупљена због мало бољег изборног резултата или ухљебљавања партијских структура. Политички савез за који се залажемо мора бити геном будуће владе Србије, описан стратешким циљевима европске, модерне Србије.

Стога је данас и формирање снажне и уједињене опозиције, која нуди искуство, компетенцију, енергију, јасну идеју и практична знања којим путем се до тих циљева долази, први корак до изборне победе. Прихватање овог споразума подразумева да ће потписници споразума бити снажна опозиција овој власти и да са кључним странкама владајуће коалиције, Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије, неће сарађивати ни пре ни после избора, јер задатак опоравка, развоја и реформисања Србије не може бити спроведен са странкама које су друго име за неспособност и нестабилност, синоним за пропадање наше државе и друштва и урушавање демократских вредности.

Своје идеје бранили смо и у горим временима од садашњег. Наду да је могућа другачија Србија сачували смо и у већим безнађима од овог кроз које нас провлачи данашња власт. Између нас и будуће победе стоји само наша спремност да не одустанемо, способност да не правимо компромисе око суштине и вера да Србија може боље од овог каква је данас. Пристојни људи у Србији више немају где да се повуку. Због сваког од њих морамо да се окупимо, морамо да мотивишемо најбоље и најспособније, јер од овог што радимо данас не зависи само ко ће владати Србијом наредних година. Од наше способности да мењамо Србију, да будемо нормални и другачији, од способности наших генерација да ураде све оно што мора да се уради зависи и опстанак наше земље.