29. октобар 2018 вести

Српски телеграф опет прекршио закон

   Након противзаконитог објављивања службеног записника изјаве коју је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић дао у СБПОК-у и пред замеником тужиоца, на шта ниједна надлежна институција није реаговала, Српски телеграф је наставио да објављује лажи у хајци коју спроводи против Тадића и да крши закон.

 

25. октобра смо редакцији Српског телеграфа послали деманти, који овај таблоид није објавио, иако су по закону дужни да објаве одговор најкасније у другом наредном броју од броја у коме је објављен текст на који се односи деманти. У наставку текста објављујемо деманти који смо послали Српском телеграфу, а који противзаконито није објављен, како бисмо обавестили јавност о чињеницама које режимски таблоиди очигледно не желе да дођу до јавности, али и указали на то да струковна удружења и надлежне институције не реагују на кршење закона и новинарског кодекса. Уместо тога, институције задужене за заштиту закона га крше дотурајући службени записник режимском таблоиду, а председник струковног удружења даје изјаве за текстове у којима се брутално крше основна правила новинарског кодекса. 

12 лажи из Српског телеграфа објављених 24. октобра

Лаж број 1 - Српски телеграф објављује да је Борис Тадић ”напао” овај таблоид, и то уз помоћ ”америчке Н1”, зато што су открили да ће бити саслушан поводом смрти гардиста. 

Истина- У званичном позиву на давање изјаве у СБПОК није био наведен разлог и Тадић га је сазнао тек када је дошао на разговор у СБПОК, тако да никако није могао да ”нападне Српски телеграф” због тога што су објавили да ће добити позив на ово саслушање,  јер то у Српском телеграфу није ни видео. А иначе, још пре две године медији су писали да ће бити позван да да изјаву тим поводом и Борис Тадић је тада јавно рекао да ће се радо одазвати на тај позив, чим га добије. Дакле, нигде није помињао да је Српски телеграф објавио тај позив, нити нападао овај лист због тога.

Лаж број 2 - Српски телеграф такође објављује да их је Тадић напао јер су објавили део његовог исказа који је дао СБПОК-у и тужилаштву. 

Истина - Објављивање службеног записника је озбиљно кривично дело, што је потврдио и Повереник за јавне информације и заштиту података о личности. Дакле, критиковао је кршење закона, а што се тиче његове изјаве јасно је рекао да ништа ново није рекао што не говори и јавно већ годинама и да нема ништа против да се записник објави и у целости, али у складу са законом.

Лаж број 3 - Српски телеграф наводи да је Тадић позван да да исказ поводом нових информација везаних за ову трагедију. 

Истина - Током давања изјаве надлежни му нису поставили ниједно питање у вези са новим сазнањима о којима су таблоиди писали претходних дана. Српски телеграф то зна, будући да су имали увид у записник и свесно и намерно обмањују јавност.

Лаж број 4 - Српски телеграф преноси изјаву председника Удружења новинара Србије Владимир Радомировић у којој он подсећа да је задатак медија да дођу до што више информација о темама које обрађују.

Истина- Председник УНС је заборавио да напомене кључну чињеницу (или то Српски телеграф није објавио) а то је да у складу са чланом 10 Европске конвенције о људским правима који се бави слободом мишљења и изражавања, медији могу да користе све могуће, али ЗАКОНИТЕ изворе. 

Лаж број 5 - Српски телеграф објаљује изјаву аналитичара медија Иштвана Кајића у којој каже да Српски телеграф није одговоран за оно што набави, јер документ је веродостојан и редакција није ништа фабриковала или нагађала.

Истина - Овде се не ради о веродостојности документа, већ противзаконитог прибављања и објављивања тог документа. Логиком коју овом изјавом промовише Кајић у медијима може да се нађе сваки лични податак сваког грађанина Србије, док год је веродостојан. У таквој логици видимо сличност са Вучићевом недавном изјавом да је ”њему битно да медији само плаћају порез”, али не и да поштују закон. Данас у Србији очигледно више не важе закони, већ оно што је Вучићу битно или слободна тумачења његових медија и гласноговорника. 

Лаж број 6 - Кајић такође каже да је Борис Тадић док је био на власти ”држао одређене медије и користио их за медијске обрачуне”, а Марио Спасић додаје да је Тадић као председник управљао медијима и користио их за личне обрачуне.

Истина - Борис Тадић никада није држао ниједан медиј, нит их користио за медијске обрачуне. Истина је да су неки из његове тадашње странке користили одређене таблоиде за међусобне обрачуне, али чак ни тада не за нападе на опозицију или обрачуне са опозицијом. У сваком случају Борис Тадић се никада није бавио тиме и ово је ноторна лаж. 

Лаж број 7 -Ђорђе Милићевић у изјави за Српски телеграф каже да је ово ”скандалозан и лицемеран притисак на независно, слободно, објективно и професионално новинарство.”

Истина - Ово је борба за поштовање закона и Уставом загарантованих права појединца, а не против слободног новинарства. Ово је борба ЗА слободно новинарство, а не оно које има екслузивни и противзаконити приступ државним институцијама, због наклоности режиму. 

Лаж број 8 - Српски телеграф објављује као лаж изјаву Бориса Тадића да је објављивање његовог записника део стварања једне шире афере и да се Српски телеграф бавио искључиво случајем убиства и да ниједно слово није написано како би се Тадић лично дискредитовао. 

Истина - Објављивање записника је свакако део стварања шире афере, јер овај и други режимски таблоиди Тадићево давање исказа смештају у претходно медијски припремљену аферу у којој су гардисти убијени због шверца кокаином. А истина је да током давања исказа Борису Тадићу нико није поставио ниједно питање с тим у вези, као и да је први пут у медијима чуо за наводну укљученост шверца наркотика у овај случај. Осим тога Српски телеграф је данима износио нетачне и елементарне чињенице, попут оне да је Тадић у то време био врховни командант (а то је био Светозар Маровић), као и бруталне лажи коју су објавили на насловној страни да му смета истрага о гардистима (а истина је да је управо он иницирао другу независну истрагу, након што је прва званична означила убијене војнике као убицу и самоубицу). Све те лажи су пласиране у очигледну сврху креирања утиска о његовој директној и командној одговорности и сазнањима које наводно крије.

Лаж број 9 - Политички аналитичар Дејан Вук Станковић је такође дао допринос овој медијској сатанизацији тврдећи у изјави за текст у коме је изнето оволико лажи да ако нема ничег спорног у ономе што је Српски телеграф објавио, није му јасно што се Тадић тако узнемирио. 

Истина -  Има нешто спорно- објављивање службеног записника је озбиљно кривично дело. Свако ко држи до демократије и правне државе би требало да се узнемири када се крше основна људска права појединца загарантована Уставом.

Лаж број 10 - Српски телеграф поново објаљује Шешељеве агресивне и простачке изјаве и након што је пре два дана Борису Тадић упутио садистичке претње насиљем.  Овај пут, између простачких псовки, Шешељ тврди да је Борис Тадић слагао да му је неко од његове породице обезбеђивао егзистенцију.

Истина - У време када је Шешељ био политички прогањан и када је побегао у Београд, родитељи Бориса Тадића заједно са другим српским интелектуалцима, су му егзистенцијално помагали, као и свим политички прогоњеним људима у том времену који су им се обратили за помоћ. 

Лаж број 11 - Марио Спасић твди да Тадић врши притисак и жели да гаси медије.

Истина - Борис Тадић ниједног тренутка није вршио притисак на Српски телеграф, нити позивао на гашење медија, већ искључиво на поштовање закона. Ниједног тренутка се ни тим поводом није обраћао Српском телеграфу, већ је апеловао на надлежне институције да обављају свој посао у складу са законом и Уставом. 

Лаж број 12 - Политиколог Јелена Вукоичић у изјави за исти текст каже да су управо они (опозиција) ти који упућују неприхватљиве претње Вучићу и генерално властима.

Истина - Борис Тадић никада није упућивао такве претње, већ их принципијелно осудио и он лично и странка коју води и онда када су биле упућиване представницима власти. Међутим, управо он је био жртва таквих претњи и то управо од Вучићеве бивше странке, када му је Николић раме уз раме са Вучићем јавно упућивао претње смрћу и вешањем. Ни до данас се нису дистанцирали од тих претњи, нити извинили за њих. Борису Тадићу је такође Шешељ пре неколико дана упућивао претње насиљем уз детаља опис киднаповања и мучења. Пре неколико месеци му је усред скупштине претио клањем. Нисмо приметили да је било ко од ових забринутих бораца за демократију и слободу осудио те претње. Уместо тога, Шешељ је равноправан саговорник са њима у оваквим текстовима Српског телеграфа. 

Једина истина која је написана у овом тексту Српског телеграфа је да нису записник објавили одмах сутрадан, како је то Тадић рекао у лапсусу, већ два дана након саслушања. Уколико је та омашка кривично дело, нека га туже.