29. март 2018 вести

Тадић:Похвала лудости поново влада регионом

     Власти и у Београду и у Приштини настављају сваког дана да изричу нове похвале лудости. Не зна се шта је трагикомичније у најновијем наставку њихове ”патриотске представе” - Харадинајево оправдање хапшења свог и Вучићевог министра у њиховој заједничкој косовској влади, јер је висок па су полицајци мислили да је специјалац, или Вучићев ултиматум тој истој влади са тачним роком када морају да се ”повуку и пусте Марка Ђурића”. Ако се Вучић данас хвали снагом свог ултиматума, зашто онда такав снажан ултиматум није поставио и пре него што је Ђурић ухапшен, како бисмо ову сумануту епизоду сви заједно избегли? 

 

Нажалост, Вучићев режим не учествује само у косовској представи, већ попуњава репертоар лудости на нивоу читавог региона. Тако прво Србија крене у размену нота са Хрватском, а онда набавља половне Мигове који још немају ни команде, ни моторе и чији ремонт ће Србију коштати 185 милиона евра, да би потом Хрватска куповала половне израелске ловце бомбардере, чиме уништава своје јавне финансије. Онда ми претимо да ћемо набавити противваздушне системе домета таквог да бисмо могли да гађамо пола Европе, а одмах затим и системе С300, који баснословно коштају. И као врхунац коришћења наоружања у сврху реквизита медијских представа, најновија сценографија је употпуњена навежбавањем патриотизма од стране Београда и Приштине у Косовској Митровици, акцијама без икаквог смисла у којима косовски специјалци непотребно Ђурића развлаче пред камерама и разулареним грађанима приштинском улицом и након тога употребом српског ратног ваздухопловства у ниском лету изнад Прешева. Остаје само да се запитамо има ли уопште краја лудостима, које су поново освојиле власт на Западном Балкану, након деведесетих година.

 

Није ни чудо што присуствујемо оваквим бесмисленим и опасним представама, када на челу државе имамо човека који на све то тврди да је бивша власт одговорна за предају наших националних интереса на Косову, иако је та предаја очигледно извршена и легализована током мандата ове власти. Подсећам да је Бриселским споразумом ова власт прихватила правни систем независног Косова на читавој територији покрајине, а да за то нисмо добили чак ни невладину организацију, односно ЗСО. Јасно је да све ове представе и имају за циљ да се прикрије та истина. И као да већ свим овим није довољно примитивизована политика у Србији, председник државе уз такве оптужбе износи најпримитивније увреде на рачун представника опозиције и по обичају ниједан једини аргумент. Већ смо навикли да су Вучићеви аргументи на нивоу пене капућина, а сада је спектар аргумената проширио и на приче о ождеравању хамбургерима и јајима у замену за српске интересе на Косову. Такви аргументи не говоре ништа о Косову, већ евентуално о  некаквој Вучићевој оралној фиксацији, што је питање за другу врсту анализе. Изгледа да уместо развоја успешног унутрашњег дијалога, Вучић свој унутрашњи конфликт преноси на читаво друштво. И опет му јавно постављам питање-да ли би могао да понови и пред грађанима Србије на јавном сервису у ТВ дуелу те увреде, неистине и оптужбе или и даље има храбрости да то чини само у монологу у ком нема могућности да му буде упућен  никакав противаргумент. Уместо личним увредама и простаклуком, Вучићу сам спреман чињеницама и доказима да оповргнем сваку његову оптужбу коју упућује на мој рачун и рачун бивше власти, а на њему је да ли ће то прихватити или наставити да од Србије прави позорницу бесмисла и лудости. 

Борис Тадић

Бивши председник Србије