22. март 2018 вести

Тадић: Вучић брутално лаже о Косову да би прикрио сопствену одговорност

       Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић одржао је данас конференцију за новинаре, након лажи које је Александар Вучић изнео обраћајући се из Њујорка. Тадић је нагласио да Вучић оптужује претходну власт за косовски проблем, покушавајући да прикрије сопствену одговорност за катастрофалну косовску политику ове власти, којој је циљ био њихово одржање на власти, а не заштита наших националних интереса. 

 

  ”Вучић лаже да је Србија доведена у амбис након пресуде Међународног суда правде. Бриселским споразумом је признат правни систем независног Косова и на северу, што смо ми одбили. Питање пред Међународним судом правде нису формулисали политичари, већ највећи српски експерти, борећи се за наше преостале интересе, након што нам је остављен амбис Милошевићеве политике деведесетих, коју је водио и исти овај Вучић.”, подвукао је Тадић додајући да Вучић отворено лаже грађане, јер Међународни суд правде не успоставља обавезујуће, већ саветодавно мишљење и да би Вучић као правник требало то да зна. 

 

Тадић је посебно нагласио да је лаж да је грешка пребацивање тежишта преговора из УН у ЕУ, додајући да при том дијалог у УН никада није заустављен. ”Не можете бранити наше интересе само у Савету безбедности, већ и у ЕУ, у чијем геостратешком и економском простору Србија постоји и постојаће. Наше интересе смо морали да бранимо и на економском пољу, а 75% наше трговине везано је за ЕУ. У условима светске економске кризе Србију би сломило да је та трговина смањена и тек тада не бисмо могли да се боримо за наше интересе на Косову.”, рекао је Тадић. Он је додао и да је бесрамно говорити да је пребацивање преговора техничког карактера у Брисел била издаја, јер би у супротном Србија не само доживела економски слом, већ била и заустављена на путу евроинтеграција. 

 

”Бриселски споразум је само једна од етапа испуњавања Вучићевог обећања да ће изручити Косово. Ја сам Меркел рекао ”не” на захтев за укидањем српских институција на Косову, а Вучић је то прихватио. За то смо добили формирање Заједнице српских општина, институције надлежности на нивоу невладине организације, која ни до данас није формирана, иако је Вучић обећао да ће то бити испуњено још 2015.”, подвукао је Тадић. Он је упозорио да пребацивањем сопствене одговорности на претходну власт, Вучић фалсификује историју, али и угрожава преостали потенцијал за очување наших интереса на Косову. Тадић је подвукао да он то чини да би замаглио истину да је зарад власти и међународног аплауза предао и институције на северу, које нисмо изгубили у рату, али и издао борбу за наша права у области очувања верског и културног наслеђа.

 

  “Суочавамо се са огромном кризом морала председника државе. Ми данас имамо председника Србије који је ноторни лажов. Вучић и представници његове власти нису никакви реформатори, већ лажови који криминализују Србију, која је данас међу земљама осумњиченим за прање новца и финансирање глобалног тероризма. Србија је данас земља у којој се краде од грађана, а застаревањем процеса ослобађају криминалци и која по међународним извештајима не испуњава ниједну препоруку за борбу против корупције. Србија је данас земља у којој се изручују највиши национални интереси зарад власти једног човека, који је од демократске Србије направио једностраначку аутократију.”, упозорио је Тадић.