17. фебруар 2018 вести

Тадић: Вучић је као Супер Хик-отима од сиромашних и даје богатима

Упркос свакодневним медијским хвалоспевима власти, истраживања показују да су грађани Србије сваке године све сиромашнији, са стандардом који све више заостаје за просеком региона и Европе. Међутим, у околностима медијске блокаде и аутоцензуре о томе се у јавности ћути.

Пре месец дана нико није пренео резултате истраживања Фонда за развој економске науке које показује да је неједнакост у Србији, мерена Џини коефицијентом, после Турске највећа у Европи и далеко изнад ЕУ просека. При томе, 20% најбогатијих грађана има скоро 10 пута више него 20% најсиромашнијих, док је у ЕУ тај просек готово два пута мањи. Такође, пре два дана Блумберг је објавио “Индекс мизерије” за 2018. према коме је Србија на високом 11. месту, од око 60 земаља које овај индекс прати. Разлог је висока стопа незапослености и релативно висока стопа инфлације у односу на остале земље обухваћене истраживањем. Док се власт хвали смањењем стопе незапослености, анализа показује да истовремено запосленост не расте у истој пропорцији, што указује на то да је смањење незапослености великим делом резултат масовног одласка младих и високообразованих кадрова у иностранство. Коначно, скроман привредни раст од 2012. године, условио је да Србија сваке године заостаје за регионом. Анализа Светске банке показује да би Србија са растом БДП од 3% годишње достигла просек стандарда ЕУ тек за 50 година. Реалност је да са растом од око 1% годишње, колико је од 2012. до данас, Србија неће никада достићи ЕУ стандард. Ако се настави овим темпом, грађани Србије ће у скоријој будућности бити најсиромашнији у Европи.

”Ово су све међународно верификовани докази да Вучић и његов систем лажу грађане свакодневно употребљавајући статистичке обмане као најмоћније оружје против грађана и њиховог здравог разума.”, изјавио је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић. Он је упозорио на то да је Србија земља која највише заостаје за регионом и у којој 70% грађана зарађује мање од српског просека. ”То је јасан показатељ да у Вучићевом систему богати постају још богатији, а сиромашни још сиромашнији. Вучић је као стрип јунак Супер Хик који је отимао од сиромашних да би давао богатима. Када  обећава просечну плату од 500 евра он обмањује две трећине грађана који ту плату никада неће достићи, јер се ради о статистичком податку до ког се долази искључиво још већим богаћењем најбогатијих. Вучићево обећање раста просека плате је заправо обећање још већег раста погубног јаза између богатих и сиромашних.”, појаснио је Тадић и додао да је зато логично да су данас на митинзима СНС-а са Вучићем раме уз раме тајкуни, који су претходно ослобођени кривичног гоњења, јер је Вучићев правосудни систем дозволио застаревање процеса који су вођени против њих. ”Ово су необориви докази да је Вучић шеф тајкунске групе, а не председник грађана Србије, који под његовом влашћу постају све сиромашнији.”, подвукао је Тадић.