20. октобар 2018 вести

Тадић Вучићевом Српском телеграфу: Да нисам иницирао независну истрагу, убијени гардисти би и данас били означени као убице

       Након што је Вучићев Српски телеграф објавио службени записник са саслушања председника Социјалдемократске странке Бориса Тадића у СБПОК-у и након што је он најавио кривичне пријаве против свих који су учествовали у овом противзаконитом објављивању записника, овај таблоид се вечерас обратио Борису Тадићу на Твитеру. Српски телеграф му је поставио питање да ли ће да тужи и родитеље убијених гардиста због тога што је њихов адвокат изнео своје лично мишљење да Тадић није рекао све што зна и оптужио га да ништа није учинио да расветли злочин, али да би зато да ућутка сваког ко га спомене у том контексту. Преносимо одговор Бориса Тадића на питање да ли ће тужити родитеље убијених гардиста и на оптужбе и неистине које је изнео Српски телеграф.

 

”Нити хоћу, нити могу, јер нису они објавили противзаконито службени записник са саслушања из СБПОК-а, већ ви. Њихов адвокат је само изнео своје лично мишљење, на шта има право, ма колико то мишљење било погрешно.  А за расветљавање злочина сам учино све што је било могуће са позиције председника републике чланице СЦГ и покренуо другу независну истрагу, након што је прва званична утврдила да су гардисти убили један другог. Да није било те друге истраге и до данас би они били означени убицама. Али зато данас имате државу по вашој мери у којој председник расветљава злочине пред камерама, бивајући и тужилац и судија и полицајац и уредник медија. У таквим системима председници неретко буду и џелати. Сетите се Стамболића и Ћурувије на пример.”, одговорио је Борис Тадић на питање Српског телеграфа. 

 

Новинари овог режимског таблоида креирају медијску аферу, а при том показују непознавање елементарних чињеница. Дакле, Борис Тадић није у то време био врховни командант, како они то упорно наводе, већ је то био Светозар Маровић као председник СЦГ. Борис Тадић у време када се десило ово убиство није обављао ниједну функцију по којој би имао надлежности над овим случајем. Био је председник Републике Србије и са те позиције је учинио највише што је могао у складу са својим надлежностима, односно иницирао другу независну истрагу, пошто је прва званична истрага утврдила да су гардисти убили један другог. Да није иницирао ту истрагу, на основу резултата прве истраге и до данас би убијени младићи били означени као убице. 

 

Српски телеграф је такође данас изнео и неистину да је Борис Тадић саслушан због нових сазнања, која су у претходним данима објављивали режимски таблоиди. Будући да је овај Вучићев таблоид имао увид у записник, видели су да ниједно питање у вези са тим сазнањима није постављено, што показује да лажи не износе само из незнања, него и свесно. Потом су у помоћ позвали и режимске аналитичаре и функционере Вучићеве странке у сврху представљања да најавом тужби за кршење закона Тадић напада демократске вредности. Међутим, чак ни у изјави председника УНС-а не стоји да је таква реакција заправо одбрана демократских вредности, које подразумевају и поштовање закона и Европске конвенције о људским правима. Али је зато у низу тих изјава намењених ”одбрани демократије” представник Вучићеве опозиције Шешељ изнео претњу да ће он лично саслушати Бориса Тадића. Очигледно се данас у Вучићевој Србији демократија брани таквим претњама, таблоидним креирањем аферама и неистинама и противзаконитим објављивањима службених записника.