14. март 2018 вести

Три године без одговорности за пад хеликоптера

   Навршило се тачно 3 године од пада војног транспортног хеликоптера МИ-17 који је из Рашке у Београд превозио бебу којој је била потребна хитна здравствена помоћ. Тог дана страдали су Омер Мехић, Небојша Трајић, Иван Миладиновић, Џевад Љајић, Милован Ђукарић, Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић. Ни три године касније нисмо сазнали ко је одговоран за ову несрећу.

 

 Ни три године касније нисмо сазнали како је могуће да су се у јутарњим издањим дневних листова појавиле објаве о тријумфалном дочеку хеликоптера од стране Вучићевих министара. И три године касније постављамо питања- Ко је дао налог и на чије инсистирање да се слетање ипак обави упркос неповољним временским приликама и очигледном ризику? Зашто је Више јавно тужилаштво одлучило да не покрене кривичне поступке против одговорних? Шта је свих ових година начелник генералштаба предузео да би се утврдила коначна истина? Будући да се тада одговорни министри и данас налазе на руководећим местима највиших институција безбедности, одговори на ова питања тичу се и данас безбедности свих наших грађана. 

 

 Очигледно је да живимо у друштву у којем чак ни оваква трагедија у којој су изгубљени људски животи, није довољна да властољубиве ситне душе преузму одговорност за сопствена дела. Зато немају пролем да уместо одговорности преузимају и нове одговорне функције у држави.  Јасно је и да ће СНС по сваку цену штитити своје привилегије, па макар то подразумевало и заташкавање оваквих трагедија. Међутим, упркос таквом карактеру ове власти, ми нећемо одустати од трагања за истином и захтева за подношењем одговорности. Пре или касније биће дужни да пред породицама страдалих и пред грађанима ове земље одговоре на питање - ко је одговоран за пад хеликоптера и губитак људских живота?

Константин Самофалов

Портпарол и члан председништва СДС