17. март 2018 вести

Вучић и Брнабић да одговоре на кључна питања у вези са офшор афером

       Обраћања Александра Вучића и Ане Брнабић након што је Европска истраживачка сарадња објавила наводе о учешћу премијерке у офшор афери, оставила су без одговора суштинска питања. Подсећамо да је Европска истраживачка сарадња у оквиру пројекта Малта Фајлс објавила да је премијерка повезана са мрежом прикривеног власништва компаније чије ће електране на ветар у Србији продати струју за више од 500 милиона евра у 12 година, али избећи да плати порез држави. 

 

Социјалдемократска странка поставља питање како се то законска регулатива за инвестиције у ветропаркове у Србији нагло променила у корист компаније у којој је Ана Брнабић била директор, након што је сведочила у корист Вучићевог кума Николе Петровића поводом корупционашке афере у коју је био укључен као директор ЕМС. Такође постављамо питање да ли је истина да је у тој компанији имала власништво над акцијама и да је након уласка у Владу прикрила то власништво, како наводи Европска истраживачка сарадња. 

 

Од Александра Вучића захтевамо да јавности одговори на питање како је нагло променио мишљење које је имао пре афере Николе Петровића, када је рекао да нам нису потребне електране на ветар, тврдећи да се њихови власници богате на рачун грађана Србије који би плаћали више тарифе на тако произведену струју. Да ли Вучић и сада мисли да су инвестиције у те електране удар на џеп грађана или је променио своје мишљење пошто је Ана Брнабић заташкала корупционашку аферу његовог кума, да би одмах након тога била награђена и премијерском функцијом? 

 

Захтевамо од председника и премијерке да се прекине са праксом да носиоци државних функција ћуте на оваква питања у јавности, док се наше друштво криминализује, а међународни извештаји говоре о незадовољавајућој борби државе против корупције. Подсећамо да су и председник и премијерка ћутали и на чињеницу да је Србија једина европска земља на црној листи ФАТФ за прање новца и финансирање тероризма, на којој се налазе државе попут Сирије и Ирака. Премијерка се на овакву драматичну вест обратила јавности тек након завршене кампање за београдске изборе, пружајући немушто објашњење да је Србија стављена на ту листу због инсистирања САД. Док таквим објашњењима представници власти вређају здрав разум грађана, а Министарство правде лажира извештај Савета Европе о борби против корупције, Србија је данас међународно осрамоћена земља чији грађани ће животним стандардом плаћати начин на који ова власт управља Србијом и криминализује је.