13. мај 2017 вести

Вучић и даље ћути на погибије дипломата у Либији

       Након што је троје наших дипломата у протеклих годину дана изгубило животе у Либији, премијер Вучић још увек није сменио директно одговорног министра Ивицу Дачића. Дачић није смењен ни након погибије двоје службеника амбасаде 2015., нити је затворена амбасада у Либији, нити је премештена у другу државу и због такве неодговорности владе погинуо је и амбасадор Оливер Потежица. Једини одговор који смо добили су ноторне лажи Ивице Дачића и бруталне личне увреде упућене на мој рачун од стране његових страначких послушника. И ћутање премијера. Данас се поставља питање да ли су овакве (не)реакције власти доказ да смо нашим захтевом и питањима погодили директно у осињак.

 

Дачић је данас изјавио да ће амбасада из Либије бити највероватније премештена у Тунис. Ова Дачићева изјава је заправо признање да је постоји решење које је могло бити и раније примењено и не би били изгубљени животи наших дипломата. Међутим, ово није питање за Дачића, чији одговор су ионако увек само лажи и лични напади, већ за премијера Александра Вучића који и даље не реагује на директну одговорност министра у његовој влади за погибије наших дипломата и који није испунио обећање дато у фебруару прошле године да ће предложити затварање амасаде у Либији. 

 

Зато постављам питање премијеру Вучићу зашто амбасада није затворена или премештена након 2012. године, као што су то урадиле и друге државе, и то одмах по завршетку извлачења наших грађана који су желели да напусте Либију, али ни након његовог обећања из 2016. године да ће тражити затварање амбасаде. Такође га подсећам да је тада наговештавао да се преко наше амбасаде илегално трговало оружјем и визама, па га питам да ли је покренута истрага о томе и да ли су службеници амбасаде инструментализовани за нечије лично богаћење и криминалне радње? Да ли је то можда разлог што се амбасада није до сада затворена или премештена? Премијера питам и да ли је свестан да уколико не смени Дачића, преузима на себе директну одговорност за погибије наших дипломата, али и пружа подршку свим лажима које је у протеклим данима изрекао министар у његовој влади. А сва је прилика да смо овако постављеним питањем одговорности и Вучића и Дачића пореметили могуће договоре око избора новог премијера. Јер није баш згодно поставити за председника владе Дачића, који, поред ове нове, ионако већ има велику политичку и законску хипотеку из прошлости. 

 

Борис Тадић

Председник Социјалдемократске странке