10. октобар 2018 вести

Вучићева изјава о Пинку доказ да је његова воља изнад закона

    Социјалдемократска странка упозорава јавност да је Александар Вучић у својству председника Србије својом јучерашњом изјавом да је ”њему битно само да Пинк плаћа порез” и обећањем да ће ”Пинк још дуго радити” флагрантно прекршио закон и своје надлежности улазећи директно у надлежности РЕМа, независне институције која једина има право да одлучује о томе да ли ће или не нека телевизија имати националну фреквенцију.

 

Осим што је питање о злоупотреби јавног ресурса председник Србије бахато и примитивно назвао ”парањем његових ушију глупостима”, он нам је уствари поручио да данас у Србији није битно шта је по закону, већ шта је њему лично битно. Постоје оправдане сумње да је Пинк Вучићева приватна телевизија и та телевизија годинама крши основна правила за добијање националне фреквенције функционишући као гласило аутократије у којој живимо. Пинк је режимски полигон за линчовање политичких противника, паралелно тужилаштво и судница и за то користи националну фреквенцију која је власништво свих грађана Србије. РЕМ очигледно крши закон не испуњавајући своју законску обавезу у поштовању правила по којима се медијима додељује и одузима национална фреквенција. Јучерашњом изјавом Александра Вучића је до краја огољено да ми данас заправо и немамо ово регулаторно тело, већ да додела националних фреквенција зависи искључиво од тога шта је лично Вучићу битно. А њему је битно само да се плаћа порез, чиме нам је председник државе поручио да онај ко плаћа порез не мора да поштује закон и да данас јавне ресурсе може да користи свако ко има новац. А у Вучићевој Србији највише новца има мафија, тако да у складу са Вучићевом изјавом и мафија може да користи јавне ресурсе, само ако редовно плаћа порез.

 

У држави у којој је улогу свих институција и независних тела преузео један човек који је од Србије направио аутократију у којој не владају закони, већ његова лична воља и новац, обраћање надлежним институцијама је обесмишљено. Показало се да улога РЕМа данас није да разматра пријаве поводом злоупотребе националних фреквенција, већ да игнорисањем или немуштим одговорима учествује у режимској представи привида постојања правне државе. СДС ће покренути питање злоупотребе националних фреквенција на првом округлом столу целокупне опозиције заказаном за петак, како бисмо заједно нашли решење за овај проблем у околностима у којима надлежне институције не обављају свој посао и крше своју законску обавезу. Без приступа медијима, није могуће обезбедити ни фер изборне услове, а ми данас живимо у држави у којој је режим приватизовао националне фреквенције и у којој се Вучић понаша и обраћа као власник приватне компаније, а не председник државе.