4. фебруар 2016 вести

СДС Ниш: Власт крива за блокаду школа

Прича о блокади рачуна нишких школа и привременој обустави средстава из Републике се наставља. Социјалдемократска странка тврди да се то деслио први пут у историји града Ниша.

Рачуни школа у Србији су у блокади у износу од 82 милиона динара. Половина тог износа односи се на нишке школе, тврде социјалдемократе. То и непоштовање РИНА довело је до обуставе трансфера новца из Републике за овај месец, а СДС тврди да је за то одговорна локална власт.

"На месечном нивоу Република граду шаље око 60 милиона динара, а град је у обавези да у року од 45 дана правилно распореди тај новац. Ненаменско трошење новца наше бахате локалне власти, неспособност или незнање да се на адекватан начин управља јавним финансијама довели су до колапса школа", каже потпредседница ГО СДС Јелена Милошевић.

Подсетимо, на јучершњој седници Градског већа заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић рекао је да је дуг Града Ниша школама од 25 милиона динара смањен за више од пола. Школама је уплаћено 15 милиона, а ускоро би требало да буде исплаћен и остатак. Очекује се да у наредна 3-4 дана рачуни буду одблокирани, а онда ће стићи и паре и из државе.

У СДС- у кажу да је то створило бројне проблеме школама.

"Ради се о непостојању основних средстава за рад. Причамо о најминималнијим стварима – о средствима за хигијену, кредама, рис папиру. Да не говорим што се негде то одразило драстичније тако што су неке школе биле без грејања", тврди Милошевић.

Од укупно 22 школе, двадесет је било у блокади. У међувремену су неке одблокиране.

Извор: www.tvzonaplus.rs 
Видео: www.belami.rs 
Фото: СДС