3. март 2018 вести

Тадић : ”За ЕУ важније решавање Косова, него очување демократије у Србији”

Бивши председник Србије прогнозира да београдски избори, који се одржавају овај викенд у Београду, неће бити фер и критикује Европску унију због толерисања онога што он назива недемократском политиком актуелног лидера ове балканске земље.

У интервјуу за Асошијетед прес Борис Тадић наводи да се ЕУ не супротставља председнику Александру Вучићу, јер је обећао решавање статуса Косова, бивше српске покрајине која је прогласила независност 2008. године.

”За њих је важније да се реши питање независности Косова што пре, него да се очува демократија у Србији,”, рекао је Тадић, који је био председник Србије од 2004-2012. и сада води Социјалдемократску странку, коју је основао.

Званичници ЕУ су више пута одбили овакве оптужбе тврдећи да Србија мора да институционализује обимне демократске реформе како би постала чланица уније.

Либерална опозиција у Србији градске изборе који се одржавјау у недељу види као шансу да ослаби Вучића. Оптужује владајућу Српску напредну странку за застрашивање подржавалаца опозиције, регистровање лажних гласача и блаћење политичких противника у медијима које контролише владајућа странка. 

”Српска напредна странка је само декларативно прихватила проевропску агенду, али њихов систем вредности и начин на који ова странка функционише, њихова спремност на изборне манипулације и чак и на насиље током изборног процеса - присуство тетовираних набилдованих ликова у црним џиповима на изборним местима - све је то методологија коју ова странка и даље примењује.”, наводи Тадић. 

”Ово свакако није фестивал демократије”, каже Тадић. ”Већ много година сведоци смо манипулација у изборним процесима. И оно што је овде најтрагичније је да нема ни речи супротстављања од стране ЕУ таквој манипулацији и угрожавању демократије.”, додаје он.

Позиви Вучићевој странци остали су неодговорени до краја радног времена у петак. 

Тадић је био председник Србије у турбулентној ери у Србији након пада Слободана Милошевића 2000. године и након атентата на премијера Зорана Ђинђића 2003. године. Тадићу се одаје признање за промовисање помирења у послератном Балкану и за стављање Србије на пут ка чланству у ЕУ.

Тадићева влада је такође ухапсила бивше босанско српске политичке и војне лидере-Радована Караџића и Ратка Младића - у време када их је као ратне злочинце тражио међународни трибунал у Хагу. 

Најављено је да ће Србија ући у ЕУ до 2025. године уколико реши проблеме са Косовом и спроведе серије социјалних, економских и политичких реформи. 

Извор: Асошијетед Прес, Вашингтон Пост