13. јул 2018 вести

Аболирање криминала у Вучићевој Србији крунисано аболирањем атентатора

      Социјалдемократска странка најоштрије осуђује изрицање ослобађајуће пресуде Легији, Звездану Јовановићу и другим припадницима ЈСО којима се судило због оптужби да су 2001. године организовали оружану побуну. Овакву пресуду оцењујемо пре свега као политички став ове власти и континуитет њихове политике коју су исти појединци на власти водили и пре атентата на Зорана Ђинђића, али и опасну поруку јавности да живимо у криминализованој Србији у којој се аболирају не само шефови нарко картела, већ и атентатори.

 

Ослобађајућа пресуда за атентаторе данас није за чуђење, будући да је изрицању пресуде присуствовао и Вучићев политички ментор Шешељ, који је дошао да пружи подршку атентаторима и понуди доказе за обнављање поступка за атентат на Зорана Ђинђића. Некада су Вучић и Шешељ били заједно у истој странци, чији чланови су били и припадници Земунског клана. Међутим, Шешељ није Вучићева прошлост, већ само друго лице његове садашње преобучене власти, оживљено у парламенту и на нашој политичкој сцени. Шешељ данас говори оно што Вучић не сме, јер му није у складу са улогом коју је преузео у новој политичкој представи. 

 

Подсећамо да је СНС и дошла на власт обећавајући аболирање за хиљаде криминалаца, што је са члановима њихових породица укупно чинило готово разлику у гласовима за коју су однели победу. Дакле, Вучић и Николић су на власт дошли практично обећавајући криминализацију Србије и то је једино преидзборно обећање које су и испунили. Обећавали су и детајкунизацију, па су ипак ослободили све тајкуне, за које се испоставило да су им били и финансијери све време. Обећавали су и борбу против организованог криминала, па су након њиховог доласка на власт фингираним застаревањем судских поступака ослобађани оптужени за најтежа кривична дела организованог криминала или наглим променама исказа кључних сведока, као у случају Шарића. 

 

”Општа криминализација Србије под Вучићевим режимом данас је крунисана и ослобађајућим пресудама за атентаторе Зорана Ђинђића. У истом маниру говорећи једно, а радећи сасвим друго, Вучић се хвалио прихватањем Ђинђићеве политике и идеја и обећавао изградњу споменика, док је право и непромењено лице Вучићеве политике виђено данас у судници у којој су ослобођени атентатори. У Вучићевој Србији државни удар је ако неки таблоид изнесе лаж о њему, али оружана побуна атентатора на премијера државе је легитимни вид протеста, а не удар на државу. Једини споменици које подиже ова власт су споменици похвале лудости, док Србија постаје рај за криминалце, убице и шефове нарко картела. Само они осећају благостање о ком Вучић свакодневно обмањује осиромашене грађане у земљи у којој богатији постају све богатији, а сиромашнији све сиромашнији и која има највеће класне разлике у Европи.”, изјавио је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић, додајући да је толико критиковано правосуђе из времена његовог председничког мандата судило и осудило убице Зорана Ђинђића и криминалце на вишедеценијске казне затвора, док их Вучићево правосуђе ослобађа једног по једног.