16. септембар 2020 вести

Антић изнео неистине о квотама за фид-ин тарифе у ЕПС-у

       Након јучерашње конференције за новинаре на којој су о криминализацији и уништавању ЕПС-а говорили председник Социјалдеморкатске странке Борис Тадић и потпредседник проф.др Горан Радосављевић, огласио се министар рударства и енергетике Александар Антић и изнео неистине у вези са квотама за фид-ин тарифе, преко којих се извлачи новац из ЕПС-а. 

Наиме, Антић је изјавио да су те квоте попуњене још пре неколико година и да су тада испуњени капацитети који ће бити подржани мерама подстицаја. Међутим, јавно доступни подаци на сајту Министарства рударства и енергетике показују да се дозволе издају и ове, као и свих претходних година. На сајту министарства у регистру повлашћених произвођача електричне енергије може се видети да дозволе издају све време. Последња за хидроелектрану је издата 21. марта прошле године, за ветроелектране 30. марта ове године, а за електране на биогас у јулу ове године.

Очигледно је да директор ЕПС-а Грчић и министар Антић одговарајући неистинама покушавају да пред јавношћу сакрију и тиме заштите механизам по ком се годинама извлачи новац из ЕПС-а. Подсећамо да је на конференцији за новинаре Социјалдемократске странке указано на систем преко ког се извлаче стотине милиона евра из ЕПС-а злоупотребом уредбе о обновљивим изворима, а за рачун финансирања СНС тајкуна. ЕПС из сопственог буџета, а  грађани преко рачуна за струју, годинама на овај начин финансирају Вучићеву аутократију, као и луксузни живот тајкуна блиских власти, који су укључени у овај посао. Наставићемо да се боримо за то да истина дође до грађана и да се прекине уништавање нашег енергетског гиганта. Позивамо да се ревидирају све дозволе издате од 2013. године од када је број мини хидроелектрана порастао са 71 на 283 и да се уредба о обновљивим изворима спроводи у складу са капацитетима ЕПС-а, а не потребама напредњачке тајкунске олигархије.