20. јул 2020 вести

Апел руководству ДСа да се изјасни о уједињењу

Након што су протекли протести до краја оголили све погубне последице вишегодишњег антистраначког тренда, који нас је довео до нивоа претполитичког друштва, Социјалдемократска странка упозорава да је последњи тренутак за изградњу јаке опозиционе инфраструктуре, која би имала капацитет да се одупре монструм-странци на власти. Свих протеклих година смо упозоравали на систематско уништавање опозиционих странака и управо због тога смо пре више од годину дана ушли у пројекат уједињења Демократске странке. Нажалост, због заустављања тог процеса од стране актуелног руководства Демократске странке изгубљено је драгоцено време за коначну изградњу јаке опозиционе странке и још једну ескалацију незадовољства грађана опозиција је дочекала неспремна и неорганизована.

 

Подсећамо да председник Демократске странке Зоран Лутовац још од прошле године није заказао ниједну седницу заједничких органа наше уније и да су највиши функционери те странке ставове  о уједињењу износили искључиво у медијима. Нажалост, чак и тако изнети ставови су били опречни и прилагођавани унутрашњим сукобима у Демократској странци, уместо алармантној потреби изградње опозиционе инфраструктуре. С обзиром на то да је услед незаказивања седница заједничких органа онемогућена нормална комуникација на ову тему, како не бисмо надаље узалудно трошили време и како бисмо се понашали одговорно према грађанима пред које смо изашли са  идејом уједињења, принуђени смо да овим путем јавно упутимо апел руководству Демократске странке да се изјасни о даљем току уједињења са Социјалдемократском странком.

 

Још једно узалудно трошење енергије грађана на још једним протестима угушеним у бесмислу и бесциљности је јасно показало неопходност консолидовања опозиције, али и то да су сви начини борбе против режима у последњих осам година били погрешни. И даље остајемо доследно при нашем ставу да је једини успешан пут изградња јаке странке и удруживање страначких инфраструктура, а не удруживање на нивоу форума номенклатура појединачних странака. Сви досадашњи доминантни опозициони трендови и пројекти довели су до тога да режим преузима чак и антирежимске протесте и да су данас организована ”опозиција” Вучићу једино десничарски покрети и хулиганске групе. Такви пројекти су за резултат имали само додатно јачање режима и додатно слабљење опозиције. 

 

И с тога јавно апелујемо на руководство Демократске странке да се званично, у складу са демократским процедурама и до сада постигнутим договорима изјасни о даљем процесу уједињења са Социјалмодекратском странком до краја овог месеца. Сматрамо да је свако даље одлагање одлуке у оваквим околностима неодговорно и да уједињење не сме бити подређено унутарстраначким сукобима и борбама за функције, јер тиме само јача Вучићев режим.