15. септембар 2020 вести

Директор ЕПС-а напао извештај који је лично потписао

   Након конференције за новинаре коју смо данас на тему уништавања и криминализације ЕПС-а одржали председник Социјалдеморкатске странке Борис Тадић и ја, реакција директора ЕПС-а Милорада Грчића је у најмању руку изненађујућа. Дакле, ми данас нисмо напали ЕПС, већ га управо бранили, позивајући се на катастрофалне резултате овог предузећа наведене и у званичном извештају који је лично потписао директор Грчић. У том смислу, он би требало да поздрави наше данашње обраћање. Уместо тога, он је својом реакцијом показао да он заправо не штити интересе предузећа на чијем је челу, већ напредњачке олигархије која извлачи новац грађана из ЕПС-а. 

Грчић је својом реакцијом показао да за рачун напредњачких тајкуна уништава ЕПС. Уместо да у складу са маниром ове власти, која на свако питање одговара нападом на бившу власт, Грчић прича о ЕПС-у у време Бориса Тадића, требало би да говори о разлозима због којих ЕПС у последње две године послује са огромним губицима и чињеници да је од добити од 68 милиона евра дошао на губитак од 50 милиона евра прошле године. Уосталом, у званичном извештају о реализацији годишњег програма пословања ЕПС-а за 2019, који је јавно доступан на сајту ЕПС-а, упозорава се на то да се финансијски резултат погоршава из године у годину. На страни 5. тог извештаја се као разлози наводе политика цена и неадекватна висина накнаде за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије. То је извештај који је лично Грчић потписао и то је управо оно на шта смо и ми данас упозорили. Полазећи од његовог извештаја у даљој анализи дошли смо до тога да је из ЕПС-а извучено 200 милиона евра и још 140 милиона евра су грађани платили кроз накнаду. 

Грчић наводи и да је уредба и накнада о обновљивим изворима енергије донета 2010. године, у време председничког мандата Бориса Тадића. Управо то смо и навели на данашњој конференцији, само што је Грчић заборавио да помене да смо уз то рекли и да је та уредба донета у складу са Кјото споразумом, а да је каснија хиперпродукција изградње капацитета за производњу обновљиве енергије покренута у складу са очигледним тајкунско - напредњачким споразумима. Наиме, број повлашћених произвођача је од 2013. до 2019. године повећан са 71 на 283, а то је време Вучићеве, а не Тадићеве власти. Уосталом, ако та уредба није добра, ова власт је имала 8 година да је укине. Уместо тога су очигледно укинули ограничења за број повлашћених произвођача и злоупотребили ову уредбу у сврху богаћења СНС тајкуна. Да би пунили џепове својим тајкунима ЕПС је разлику морао да надокнађује делом из сопственог буџета, а делом повећањем цене струје, дакле директно из џепа грађана. И не само да се извлачи новац из ЕПС-а, већ се као и у случају Телекома и других државних предузећа, онда тај новац користи за финансирање напредњачке аутократије. Дакле, новцем грађана финансирају борбу против слободе тих истих грађана. 

На тај начин до сада је извучено 200 милиона евра из ЕПС-а. Уместо да се прекида  пракса која уништава нашег енергетског гиганта, они развијају даље стратегије извлачења још веће количине новца. Очекујемо ове године да ће бити извучено још 130 милиона евра, а имамо и најаву да Вучићев кум Никола Петровић планира изградњу ветроелектране Црни врх у вредности од 100 милиона евра. Подсећам и да је девет мини хидроелектрана у којима је Петровић сувласник ЕПС-у у последње три године продало струју у вредности од 8,3 милиона евра. Наставићемо да износимо истину о пословању ЕПС-а  и да га на тај начин бранимо од СНС тајкуна. 

Потпредседник Социјалдемократске странке,

Проф. др Горан Радосављевић