13. септембар 2020 вести

Хитна истрага и санкционисање одговорних у случају монструозног пребијања младића

       Социјалдемократска странка захтева да МУП хитно изнесе у јавност све детаље у вези са монструозним пребијањем младића у Новом Саду. Такође захтевамо и санкционисање свих који су учествовали у очигледном криминалном заташкавању овог догађаја и у непријављивању кривичног дела.

Снимак који је објавио Мирослав Паровић, лидер Народног слободарског покрета, нажалост најбоље стање у нашем друштву и држави. Од зверског насиља, које је последица вишегодишњег генерисања агресије од стране режима, до очевидаца који не реагују због атмосфере страха у којој су грађани одавно изгубили поверење у државу, између осталог и због некажњавања за кривична дела. Полиција је реаговала тек када се појавио снимак који је узнемирио јавност, па се поставља питање да ли ми данас у Вучићевој Србији можемо да очекујемо да полиција реагује само уколико се суочи са таквим притиском јавности.

  Зато тражимо од МУП-а и надлежних институција да одмах обавесте грађане о томе када се овај злочин десио, да ли је претучени младић био у некој здравственој установи и да ли је та установа обавестила полицију и због чега су тек након објављеног снимка покренули потрагу за починиоцем Иваном Контићем. Будући да је Контић у медијима означен као шеф обезбеђења познатог ланца кладионица МаксБет и директор фирме која је оснивач кладионице, истрага би морала да обухвати и да ли је овај догађај заташкаван због познате везе СНС-а са кладионичарским круговима, на коју смо више пута указивали. Подсећамо да је у јавности више пута указивано на финансијску везу између СНС и кладионица, још из времена пре 2012. године, а најбоља потврда тога је да су управо кладионице биле привилеговане у односу на све остале када су у питању мере током ванредног стања. У контексту те везе, поставља се и питање због чега се Контић осетио слободним да на јавном месту и пред очевицима врши овакво застрашујуће и  садистичко насиље и колико пута се ово већ дешавало, а да није забележено камерама. 

Захтевамо хитну смену директора полиције, јер очигледно безбедност наших грађана зависи више од друштвених мрежа, него од полиције која је показала у најбољем случају ноторну неспособност, а у најгорем случају учешће у заташкавању кривичног дела. Захтевамо и покретање дисциплинског поступка против командира надлежне  полицијске станице и начелника Полицијске управе Нови Сад. Такође, сви који су на овом снимку мирно посматрали цео догађај и нису реаговали морали би бити одмах приведени и саслушани. Политичку одговорност мора да сноси и градоначелник Новог Сада Милош Вучићевић, који се бави додворавањем Вучићу лажима о бившој власти и представама подношења кривичних пријава против браће Вучић због афере Јовањица, док се на улицама Новог Сада несметано сакате грађани. Док градоначелник тако инструментализује и исмева закон и суд, подносећи лажне пријаве, у његовом граду очигледно нико не сме да пријави монструозно насиље.