11. април 2020 вести

Хитно омогућити новинарима слободно извештавање

Српска опозиција најоштрије осуђује онемогућавање новинарима да убудуће постављају питања на конференцијама за штампу Кризног штаба, тако што им се онемогућава присутво тим конференцијама. Конференције за новинаре без новинара нису конференције за новинаре.


Након јучерашњег промотивног скупа Александра Вучића у Нишу, где нису поштована правила заштите ни окупљених ни новинара, режим се одлучио да због “незгодних” питања онемогући присуство новинара на будућим конференцијама за штампу.


Постављање питања електронским путем не може бити замена за присуство конференцијама за штампу, поготово ако знамо да ће медијске службе претходно “претресати” питања независних новинара.


Више је него симболично да је ова забрана почела да се примењује на годишњицу убиства Славка Ћурувије и да је министар информисања тада био човек који данас пресудно утиче на гушењу слободне медија. 


Након Уредбе која је требалo да “централизује” информисање, овај потез је увођење суштине те уредбе, само другим средствима и под другим називом. Ако се узме у обзир апсолутна прорежимска орјентисаност свих телевизија са националном фреквенцијом и срамотно таблоидизирано извештавање већине дневних новина, у којима се блати опозиција и независни интелектуалци може се закључити да медијски мрак никада није био дубљи. 


Српска опозиција тражи да се срамна одлука одмах опозове и да се новинарима омогући слободно извештавање и несметан приступ информацијама.

 

Социјалдемократска странка, Савез за Србију, Покрет слободних грађана, Не давимо Београд, Грађанска платформа, Државотворни покрет