27. децембар 2019 вести

Ивановић: Како Вучић данас штити Острог, тако ће сутра и Дечане

Социјалдемократска странка најоштрије осуђује насиље према владики Методију и другим грађанима у Црној Гори током протеста поводом усвајања Закона о слободи вероисповести и позива на одлагање примене овог закона који доводи у питање људска и верска права грађана српске националности и других грађана Црне Горе. Поред тога, сматрамо да је очигледна незаинтересованост власти у Србији да заштити идентитетска права наших сународника и других верника СПЦ-а  опасна не само у контексту заштите нашег верског и националног идентитета у Црној Гори, већ и као сигнал  да актуелна власт у Србији неће реаговати на отимање верских објеката и насиље над нашим верницима и свештенством ни на Косову, нити било где друго.

Председник београдског одбора СДС и копредседавајући Уједињене Демократске странке Александар Ивановић изразио је дубоку забринутост поводом ових дешавања, као и поводом изостанка адекватне реакције власти у Србији. ”Не доводећи ни на који начин у питање суверенитет и независност Црне Горе, апелујем на то да се размотри одлагање примене овог закона који је донет под оваквим околностима и да се пронађе решење које не доводи до подела и тензија и угрожавања историјских права и идентитетских питања Срба у Црној Гори.”, изјавио је Ивановић. Он је додао и да је привидно нереаговање власти у Србији заправо реакција суштинске подршке оваквом потезу црногорске власти. ”Као неко ко долази са Косова, а пореклом је из Црне Горе, са посебном личном емоцијом пратим ове догађаје, јер уколико власт ћути на присвајање Острога као да се ради о надоградњи поткровља, тим ћутањем даје зелено светло и Албанцима да сутра тако исто третирају и наше манастире и цркве и на Косову.Питање очувања наших светиња није само имовинско, а чак ни само верско питање, већ пре свега питање заштите основних људских права.”, упозорио је Ивановић и додао да оваква незаинтересованост власти Србије данас за учешће у решавању судбине Острога је само показатељ са каквим ентузијазмом ће сутра бранити и Дечане.

 

     ”Имамо сваки разлог за овакву забринутост због чињенице да за власт у Србији од 2012. није међу приоритетима заштита нашег идентитета на Косову, па тако заштита манастира и цркава није чак ни третирана у Бриселском споразуму. А подсећам да је у Плану четири тачке бившег председника Србије Бориса Тадића заштита верских објеката била једна од кључних приоритета.” , подвукао је Ивановић. На Вучићев коментар на ову ситуацију Ивановић је изјавио да је дужност председника Србије је да штити основна људска права грађана српске националности било где у свету, а не да стоји са стране и незаинтересовано изражава забринутост и наду.