25. фебруар 2020 вести

Једнострана одлука ЗЗС отвара питање њиховог даљег учешћа у процесу уједињења ДС

   Поводом одлуке странке Заједно за Србију да изађе на локалне изборе у Шапцу, Социјалдемократска странка још једном апелује да се оваквим једностраним одлукама не нарушава јединство опозиције. Подсећамо да је Уједињена Демократска странка, чија је чланица и Заједно за Србију, у септембру прошле године на седници заједничког Главног одбора донела одлуку о бојкоту предстојећих избора, као и да смо смо време пре доношења те званичне одлуке разговарали о томе и усагласили се да се бојкотују избори на свим нивоима. У супротном у званичној одлуци би било јасно наведено да се одлука о бојкоту односи само на републички ниво избора. 

 

Социјалдемократска странка не одбацује аргументе у прилог изласку на локалне изборе, јер у одређеним околностима то не представља угрожавање бојкота на републичком нивоу и чак може ојачати крајње ефекте тог бојкота. Међутим, одбацујемо идеју селективног изласка на локалне изборе само у одређеним градовима и једнострано доношење одлука, које је супротно основном принципу демократског одлучивања. Сматрамо да је у политици у промењеним околностима оправдано и одговорно преиспитати раније донете одлуке, али и да је потребно правити разлику између договора о промени одлука и једностраног кршења тих одлука.  Стога сматрамо да је пре него што је Заједно за Србију једнострано прекршила одлуку коју смо донели на нивоу наше уније, то питање требало продискутовати унутар Уједињене Демократске странке, али и целокупне опозиције која бојкотује изборе. Посебно је несхватљиво да органи Уједињене Демократске странке, за разлику од Савеза за Србију, ни једног тренутка нису били чак ни информисани о томе да ће Заједно за Србију донети такву одлуку, а камоли да је такво нешто договорено. 

 

У складу са нашим апелом да се не урушава јединство опозиције, надамо се да још није касно да се превазиђу штетне последице оваквог једностраног потеза Заједно за Србију и да заједнички дођемо до јединственог става и одлуке, руководећи се општим, а не појединачним интересима. У супротном, нажалост, намеће се питање оправданости даље сарадње са онима који кључне одлуке доносе једнострано и мимо договора, као и капацитета руководства таквих странака за даљим учешћем у процесима уједињења унутар опозиције. У оваквим околностима, Социјалдемократска странка подвлачи да је процес обнављања велике Демократске странке изнад сваког појединачног актера који у њему учествује и не може и не сме зависити од тога да ли ће и на који начин Заједно за Србију наставити да буде део тог процеса.