12. фебруар 2019 вести

Кнежевић изнео неистине о његовој улози у формирању коалиције 2008.

        Председник Атлас групе Душко Кнежевић никада није био код мене на састанку са Милутином Мркоњићем на тему формирања коалиције са СПС-ом. Поред изношења те неистине, Кнежевић тврди да је на том наводном састанку био “по Ђукановићевом задатку, како би ДС направио коалицију са СПС-ом”, чиме отворено признаје намеру Мила Ђукановића да се меша у унутрашњу политику друге државе. Без обзира на то да ли је постојала таква намера и задатак, свакако да нисам преговарао формирање коалиције са Кнежевићем. Са Мркоњићем сам водио разговоре тек када је договорена коалиција и то на тему стратешког аспекта изградње инфраструктуре у Србији и на тим састанцима он је као потпредседник странке учествовао са Дачићем, а не са Ђукановићевим тајним изасланицима. Опште је познато да са Ђукановићем нисам имао добру комуникацију након нашег разилажења на теми регионалне сарадње у борби против организованог криминала, па ме не би чудило да је он заиста слао друге да тајно заступају његове интересе у Србији, али у мени нису имали саговорника на ту тему. Дакле, уколико је Кнежевић и имао тај задатак, са мном га није извршио. 

 

Иако током протеклих година многи попут Кнежевића покушавају да подигну себи цену неистинитима тврдњама како су учествовали у формирању те коалиције, истина је да сам о томе преговарао једино са Ивицом Дачићем и да нико други није имао утицаја на доношење те одлуке, осим нас двојице као председника странака. Многи бизнисмени, тајкуни, па и дипломате су накнадно износили да су имали утицај на формирање те коалиције, али истина је да је коалиција формирана пре него што су они то могли да знају или да кажу било шта на ту тему. Можда их је Дачић обмањивао о њиховом утицају и на основу тога градио односе са њима, али ово је једина истина.

 

Осим што покушава да се упише на листу стрелаца оних који су наводно утицали на формирање коалиције са СПС-ом, Кнежевић се уписује и на популарну листу “прогањаних”. Иако је данас згодно градити однос са новом влашћу на темељу тврдњи да вас је бивша прогањала, то је апсолутна неистина. Нити је био прогањан, нити сам се икада бавио тим човеком. Кнежевић потпуно излишно покушава да ме уплете у његов сукоб са својим политичким и финансијским пајташем Милом Ђукановићем и потпуно излишно покушава да ме дискредитује тврдњама да су у време мог мандата владе у Србији формирали бизнисмени и тајни или јавни представници других држава. Пошто Кнежевић сам у овој изјави признаје да је човек који делује по налозима и задацима, поставља се питање по чијем налогу сада износи ове неистине и са којим циљем. 

Борис Тадић

 

Председник Социјалдемократске странке