6. фебруар 2020 вести

Неспособност Вучићеве власти грађани плаћају здрављем и животом

        Глобални савез за здравље и загађење је недавно објавио да је Србија прва у Европи и девета у свету по штетности последица загађења, од чега највише загађења ваздуха. Истраживања показују да изложеност загађеном ваздуху утиче на скраћивање животног века, на шта је у случају Србије недавно упозорио и метеoролог Владимир Ђурђевић. Ови алармантни подаци показују да су наши грађани животно и здравствено угрожени, а разлог томе је неспособност и небрига актуелне власти да осам година спречи да до тога дође. 

 

У последњој години свог мандата, још 2011. године, са владом Јапана и њеном агенцијом за међународну сарадњу ”Џајка” сам договорио изградњу постројења за одсумпоравање у термоелектранама под најповољнијим могућим кредитним условима. Исте године се одмах кренуло у припрему реализације овог споразума, међутим након промене власти 2012. године овај пројекат је у потпуности занемарен. Иако је нова власт, не само настављала одређене пројекте из времена наше власти, него их и у потпуности присвајала китећи се туђим перјем, очигледно је да им је једини критеријум био искључиво оно што може да им послужи у пропагандне сврхе, а не оно што је стварно приоритетно у интересу грађана. Тако је Вучићу било много примамљивије да годинама отвара аутопутеве и фабрике са којима нема ништа, али не и да завршава пројекте од којих зависи живот и здравље грађана.  Поред тога, Вучић у јануару ове године износи бестидну лаж како је тада постигао договор са јапанском агенцијом ”Џајка” о изградњи постојења за одсумпоравање, прикривајући да смо тај договор постигли још 2011. у време мог мандата и да га његова влада до данас није применила, иако је и сам Вучић признао да је тај пројекат од кључне важности за очување здравља грађана и чист ваздух у Србији. Тиме је заправо сам себе оптужио да је он одговоран што се Србија данас суочава са еколошком катастрофом, која скраћује живот нашим грађанима. Стиче се утисак да је свесно чекао да проблем ескалира како би се опет појављивао као гротескни ”херој спасилац из Фекетића”, јер пре него што је Србија доспела на прво место у свету по загађењу пројекат одсупоравања му не би могао бити толико медијски атрактиван. Као и увек, прво сам вештачки произведе проблем и разбукта га до нивоа опште опасности, да би се онда појављивао као онај који се појављује као лажни Супермен и режава све. Овим је Вучић од досадашњег бесрамног прешао на морбидни макијавелизам. 

 

Студије показују да је загађење ваздуха опасније од епидемије маларије, тако да наши грађани морају бити свесни да смо изложени својеврсној епидемији која је само тренутно невидљива, али је са одложеним фаталном дејством. Ова власт није само напала душе људи испирајући им потпуном медијском контролом и пропагандом мозгове, осиромашила их и направила од Србије црну рупу Европе по расту сиромаштва и јазу између богатих и сиромашних, а потом их тако осиромашене уводила у замку у којој им егзистенција дикретно зависи од подршке СНС-у, одузела им право на истину, слободу, интегритет и достојанство, урушила демократију и политичку културу, него их својом неспособношћу и физички угрожава и напада и голи живот. Од сиромаштва, урушавања демократије, медијских слобода, прања новца и финансирања тероризма, илегалне трговине оружјем, до првог места у свету по загађењу ваздуха готово да не постоји црна листа на коју Вучићев режим није поставио Србију. 

Борис Тадић