6. октобар 2019 вести

Саопштење Председништва Уједињене Демократске странке

Уједињена Демократска странка поздравља ангажовање ЕУ и спремна је да заједно са другим опозиционим странкама разговара са њеним представницима о условима за слободне и поштене изборе, који би били успостављени најмање девет месеци пре расписивања следећих избора. 

 

На Председништву Уједињене Демократске странке смо се усагласили  и да је неопходно да се претходно обаве непосредни разговори представника опозиције са представницима ЕУ о слободним и поштеним изборима.  Сматрамо да је прво у таквим непосредним разговорима потребно поставити  темељ за евентуални дијалог, будући да претходни покушај дијалога са влашћу није дао резултате. Ти разговори свакако не би утицали на нашу одлуку да не учествујемо на предстојећим изборима у редовном року, с обзиром на то да је већ истекло време за испуњавање нашег захтева да је неопходно да прође минимум девет месеци од успостављања услова за слободне и поштене изборе до расписивања избора. Одустајање од постављеног рока од минимум девет месеци нормалних политичких околности би обесмислило испуњавање  и било ког другог захтева опозиције. 

 

Дијалог који би се водио у контексту одржавања избора у редовном року би заправо било само преговарање са влашћу о изласку на неслободне и непоштене изборе, а у таквој фарси свакако нећемо учествовати. Зато ћемо и наредних дана наставити да чинимо сваки напор да убедимо међународне посреднике да је прихватање захтева опозиције  и рока од минимум девет месеци од  постизања свеобухватног споразума о слободним и поштеним изборима претпоставка нормализације политичког живота и враћања демократије у Србију. У данима, недељама и месецима који су пред нама чинићемо све што је у нашој моћи да дођемо до правих и поштених избора и кроз активну кампању бојкота.