2. октобар 2019 вести

Обавеза полиције је да спречава сваку врсту насиља

     Социјалдемократска странка најоштрије осуђује јучерашњи напад навијача на просторије Прајд инфо центра и захтевамо од министра Стефановића да објасни јавности зашто су се, како је наведено у саопштењу ове организације, повукли припадници полиције и да преузме одговорност за то што полиција није спречила овај напад. Посебно скандалозним сматрамо саопштење МУП-а у ком као опрвадање наводе то што на просторијама Прајдовог инфо центра није почињена никаква штета. Обавеза полиције је да санкционише кривично дела напада на људе и имовину, независно од материјалних последица тог напада. 

 

Нарастајућа нетрепељивост према свим мањинама у нашем друштву је још једно огледало урушавања политичке културе у Србији под влашћу која свакодневно шири агресију према неистомишљеницима. У таквим околностима је закономерно да и навијачи сматрају да несметано могу да урушавају имовину и људска права оних са чијим сексуалним или било којим другим опредељењем се не слажу. Све време упозоравамо на то да ширење агресије према политичким неистомишљеницима доводи до ширења опште агресије у друштву. Урушавање институција и правне државе легитимише и урушавање људских права, јер полиција у држави у којој су један човек и једна странка изнад свих закона и институција не штити грађане, већ интересе тог човека и те странке. Јуче смо видели да је такав погубан принцип достигао такве размере да полиција више штити чак и навијаче клуба за који Вучић навија, него грађане.

 

Подсећамо да је дужност полиције да спречава кршење закона и штити све грађане без обзира на њихову политичку, сексуалну или било коју оријентацију, а не да своје деловање подешава спрам интереса владајуће странке и њихових фаланги. Такође је и обавеза свих који се залажу за демократске вредности и заштиту људских права и правне државе да се најоштрије супротставе оваквим појавама у нашем друштву и оваквом односу државе према таквим појавама.