1. децембар 2019 вести

Опозиција не може да се уједињује само на теми изборних услова

На јучерашњој седници Главног одбора Социјалдемократске странке, која је уједно била и седница заједничког Главног одбора Уједињене Демократске странке, донете су одлуке о формирању Одбора за финансијску контролу и Одбора за израду предлога и организацију формалног уједињена Демократске странке, Социјалдемократске странке и Заједно за Србију. На седници је наглашено да је у околностима најаве декларације о политичкој неутралности, посебно значајно уједињење и обнављање велике Демократске странке, која је од свог настанка била бастион европског пута Србије.

 

Са седнице је послата порука упозорења да најава декларације о политичкој неутралности, коју власт покушава да подметне под плаштом војне неутралности, суштински представља одустајање од чланства у ЕУ као кључне стратешке оријентације Србије. Демократска странка која се од свог настајања залаже за европски пут Србије, која је започела и успешно водила процес евроинтеграција и све време остала политички центар те идеје, данас има посебну одговорност да стане у одбрану европских вредности и политике у којој ЕУ нема алтернативу и убрза обнављање и уједињене велике Демократске странке. Странке које су на власти су само декларативно прихватиле европску политику зарад доласка на власт и осам година су европски пут и демократске вредности урушаване под плаштом демагогије лажног европејства. Сада када власт најављује и декларативно одустајање од те политике, коначно је огољено да је европска оријентација била само инструмент за устоличавање на власти радикалске политике, коју Вучић и СНС никада нису ни напустили. Поред уједињавања опозиционих странака у борби за изборне услове и демократију, у околностима овако отворене и директне најаве напуштања чланства у ЕУ као кључне стратешке оријентације Србије, Уједињена Демократска странка има посебну одговорност да окупи проевропске снаге и обнови странку која ће понудити не само инфраструктуру способну да се супротстави СНС машинерији, већ и јасну политичку и вредносну оријентацију. 

 

За изборне услове и демократију можемо да се боримо у сарадњи са опозиционим странкама антиевропске оријентације, али борба за европски пут и вредности, који су један од темеља наше политике, захтева уједињавање политички и вредносно сродних странака и консолидацију проевропског грађанског блока унутар опозиције. Краткорочни циљеви борбе за изборне услове, не смеју бити препрека нашим дугорочним политичким циљевима, већ то морају бити комплементарни процеси. Зато нашу политику европских вредности и чланства у ЕУ као кључног стратешког циља не смемо препуштати преобученим радикалима који показују спремност да и формално одустану од европског пута Србије, нити занемаривати удружујући се само на теми изборних услова са политички несродним странакама. Поред тога што су нам потреби фер и поштени избори, потребна нам је и политичка опција која нуди јасну политику на тим изборима и која ће ту политику  и спроводити након избора.