21. мај 2020 вести

Отварање београдских вртића мимо свих прописаних правила

Пуна два месеца пандемија изазвана коронавирусом затворила је  вртиће и школе у Србији.  И док се у целој земљи обазриво  креће са  поласком деце у предшколске установе, уз поштовање јасно дефинисаних правила да у вртиће могу само деца чија су оба родитеља радно ангажована и који вртићу доставе уредне доказе о радном статусу, београдски „паша“, Горан Весић, крајем  прошле недеље јавно на РТСу најавио је да се београдски вртићи отварају за сву децу од понедељка 18.маја и да родитељи нису у обавези да доносе било какве  доказе.

 Мимо свих  процедура дефинисаних у 35 правила за рад вртића после 11.маја, а чију примену контролишу инспекције, мимо обавезујућих мера прописаних од стране министарстава просвете и здравља, које су Школске управе упутиле вртићима као обавезујуће, београдска напредњачка власт још једном је показала да за њу правила не важе.  

Не спорећи да је деци место у вртићу и да сви тежимо што пре повратку у нормалне животне и радне токове,  тражимо  образложење од градоначелника Радојичића да ли му је као лекару за доношење овакве одлуке заклетва Вучићу била јача од Хипократове?      

Такође питамо надлежне здравствене институције и министре Лоначара и Шарчевића да ли ова одлука и беспризорно кршење правила, која важе за све остале, значи да ће  деца у Београду бити здравствено угрожена, јер крећу у вртиће мимо прописаних правила, или да ће деца у остатку Србије бити дикриминисана, јер за њихове вртиће та правила и даље важе? Да ли се овакве одлуке доносе у складу са здравственим проценама и којим или у складу са проценама ефикасности предизборних активности СНС-а? Очигледно различит третман истих здравствених ризика у различитим срединама је резултат искључиво одабира локалне предизборне стратегије, а не бриге о здрављу грађана.