1. август 2020 вести

Покренути истрагу због злоупотребе утицаја врха државе у трговини оружјем

Реагујући на јучерашњу конференцију за новинаре председника Социјалдемократске странке Бориса Тадића, Александар Вучић је јуче поводом чињенице да је Србија одобрила извоз оружја у Јерменију упитао јавност ”коме ми да извозимо оружје и како да опстане наша наменска индустрија?”. Будући да је оружје извезла приватна фирма Слободана Тешића, финансијера СНС-а, постављамо питање Александру Вучићу на кога онда мисли када лицемерно у првом лицу множине пита - где МИ да извеземо оружје и какве везе има опстанак наше наменске индустрије са приватним пословима финансијера његове странке, чија фирма готово по правилу присваја највећи део профита и то управо на уштрб српске наменске индустрије? 

 

Иако је након две недеље ћутања на ову тему Вучић и сам јуче признао да је била грешка извоз наоружања у земљу која је у сукобу са стратешким партнером Србије, он је наставио да неистинама и скретањем теме брани приватне финансијске интересе финансијера СНС-а. Наиме, Вучић није ни поменуо Слободана Тешића, а уместо што је изнео наводну бригу за наменску индустрију и интерес државе, требало би да објасни због чега се привилегује Тешићева приватна фирма, управо на рачун опстанка наше наменске индустрије и ко ће одговарати за оно што и сам признаје као грешку. Такође постављамо питање Александру Вучићу, због чега оружје не извози државна компанија Југоимпорт и због чега је извоз оружја готово у потпуности пребачен на приватну фирму Слободана Тешића, чиме је такође оштећен управо државни буџет и наша наменска индустрија. Такође Вучић годинама не одговара на наше питање на основу чега је Слободан Тешић, који је до 2013. био на црној листи УН, преко ноћи добио дипломатски пасош и тиме статус представника Србије у свету?

 

Иза Вучићеве наводне забринутости за наменску индустрију заправо стоји привилеговање приватних фирми управо на штету државних компанија које се баве призводњом оружја, али и његовим извозом, као и развојем наменске индустрије. Доказ за то је и чињеница да за исти извоз оружја државне компаније не добијају одобрење надлежних министарстава, за разлику од приватне фирме Слободана Тешића. Док Вучић наводно брине о породицама запослених у нашој наменској индустрији, на њихов рачун привилегује се приватна фирма финансијера СНС-а зарад његовог личног профита, који се мери милионима евра. Иако извоз у Јерменију није законски упитан с аспекта међународне забране извоза оружја у ту земљу, овде се очигледно ради о кривичном делу злоупотребе службеног положаја и трговине утицајем и надлежне институције би требало хитно да покрену истрагу против Александра Вучића и свих надлежних државних функционера који учествују у овом очигледном вишегодишњем кривичном делу.