28. март 2020 вести

Пребацивање одговорности за пропусте власти на грађане

На конференцији за медије др Тиодоровић је рекао да не може да разуме грађане који су отишли на туристичка путовања у последњих најмање три месеца и да ”мора да постоји и одговорност тих људи”. 

 

Међутим, нејасно је како би могли ти људи да буду одговорни ако су нашим грађанима са конференција за медије из председништва председник и лекари почетком марта препоручивали да путују у Италију и председник државе истицао како ни он лично неће одлагати своја путовања, носити маску и предузимати било какве мере даље од прања руку. Ако сада од стручних лица сазнајемо да је било неодговорно путовати у последњих три месеца и да се то знало већ почетком године, поставља се питање због чега се нашим грађанима саветовало управо супротно и због чега су лекари тада ћутали о томе, иако су од почетка месеца присутни на конференцијама за медије и обраћају се јавности. 

 

Ово питање је посебно значајно у односу на чињеницу да се већина данас заражених заразила управо у то време, али и због проблема који имају грађани који се враћају или који не могу да се врате са путовања. Поред тога, председник државе изјављује да је грешка што су наши грађани пуштени да уђу у Србију, упркос томе што им је препоручивано да одлазе на путовања, што нико није упозорио грађане и што је то њихово Уставом гарантовано право. И ако није право време да се бавимо одговорношћу власти за начињене пропусте током ове кризе, још је мање адекватно да се овом тренутку та одговорност пребацује на грађане који су добијали сасвим супротне информације и препоруке и којима је поручивано да је ово ”најсмешнији вирус у историји човечанства”.

 

Од почетка ове кризе наша јавност је изложена контрадикторним информацијама. И не само да обавештавања јавности више личе на предизборна обраћања и на самопромоцију, него на објављивање неопходних информација у вези са пандемијом, него готово свакодневно слушамо како представници власти демантују сами себе. У таквим околностима изложени смо опасности од губитка поверења грађана у јавне информације у тренутку је то поверење кључно за дисциплиновано поштовање мера. Зато апелујемо на представнике власти да објасне грађанима ову изјаву др Тиодоровића у контексту њихових сасвим супротних изјава и препорука са почетка месеца и да се омогући стручним лицима да истинито и правовремено обавештавају јавност.