30. јул 2020 вести

Промена назива улица је напад на дух Београда

Социјалдемократска странка сматра да је одлука градске власти о промени назива београдских улица које носе имена по топонимима из региона не само покушај брисања историје нашег главног града, већ и радикалски напад на дух Београда. Власт која годинама урушава односе у региону и овом одлуком покушава да промовише политику подела и квазипатриотизма зарад стицања јефтиних политичких поена. 

 

Истицањем како се искључиво ради о називима ”југословенских топонима” власт заправо покушава да скрене пажњу са чињенице да су у питању називи топонима из нашег региона, у ком је Београд увек неговао дух отворених врата према свима и града који је увек био изнад националистичких подела, упркос свим политичким догађањима у нашој историји. Међутим, чак и ако се називи ових улица посматрају искључиво у том југословенском контексту, сматрамо ову одлуку скандалозним покушајем брисања историје Београда, у коју је уписана и чињеница да је био главни град Југославије. 

 

 

”Погубна радикалска политика базирана на популистичкој политици реципроцитета у ком се не би требало извинити за злочине, уколико и Србија не добије исто извињење, се сада пресликава и на одлуку о промени назива београдских улица. Па се тако поручује да Београд не би требало да носи називе градова у којима нема улица названих по Београду. Подсећамо да су на темељу такве политике у време власти истих странака које данас управљају Србијом и покренута и вођена ратна разарања деведесетих година. Подсећамо да смо након демократских промена учинили огромне напоре ка изградњи пројекта регионалног помирења, не водећи се политиком реципроцитета, већ одговорне политике и цивилизацијских вредности.”, изјавио је портпарол Социјалдемократске странке и председник одборничке групе ”Ослободимо Врачар” Константин Самофалов. Он је додао и да ће се Социјалдемократска странка и одборничка група коју ће предводити у будућем сазиву у врачарској скупштини борити не само за очување назива Цељске улице, која се налази на Врачару, већ и свих других београдских улица које носе назив топонима из региона. ”Позивамо грађане да нам се придруже у овој борби за очување духа нашег града и борби против политике остваривања шешељевских снова.”, нагласио је Самофалов.

 

Захтевамо од градске власти да одустане од ове одлуке, која је у складу са њиховом осмогодишњом политиком прекрајања историје и брисања сећања. Политиком оваквог реципроцитета се под маском лажне правде заправо само ојачавао погубан популизам. Србија се након демократских промена није угледала на оне који се нису извинили за ратне злочине, већ се разликовала од њих. Исто тако, Београд данас не би требало да се угледа на градове у региону који и називима улица не негује дух суседског пријатељства, већ да као и увек буде пример тог духа и центар окупљања свих који негују тај дух у региону.