13. фебруар 2018 вести

Тадић: Вучић не види шта је политика извињења донела

Бивши председник Србије Борис Тадић рекао је за Н1 да је да су односи Србије и Хрватске темељни за функционисање региона, и да су у време његовог мандата били неупоредиво бољи него данас и тада није било „хистерије“.

"Оно што смо у времену мог мандата (бивши председник Хрватске) Иво Јосиповић и (бивша премијерка) Јадранка Косор учинили било је неупоредиво боље од односа данас, односи данас поново покушавамо да градимо, а односе који су темељни за функционисање региона, зато сам и им посветио посебну пажњу", рекао је Тадић.

 У време претходне власти није било хистерије око одласка у Хрватску, комуникација између лидера две земље је била на другачијем нивоу без запаљивих изјава, док данас "сви једва чекају да допринесу тој атмосфери", на обе стране.

Тадић каже да није нормално да се залажете са помирење са Хрватском, а наоружавате се и импилицитно претите Хрватској оружјем дугог домета.

"Морате да покажете да сте за политику помирења, и начин на који наоружавате војску мора да буде у складу са мировном политиком. "Не могу агресивци и националисти допринети миру, то је суштински проблем", казао је.

Тадић сматра да је проблем што Вучић не види у чему нам је политика извињења допринела.

"То је проблем политике коју води, проћи ће још много година док не схвати зашто је политика извињења важна. Проблем је кад политичар који је доприносио ратном хушкању не види да је политика извињења потребна како би се допринело нормализацији односа", истакао је.

Тадић је навео и да је извињење елементарна људска реакција као фундаментални допринос политици помирења, то није никакво понижавање нације. "Ко то не разуме, не разуме сврху политике", закључио је.

Поновни почетак већ започетог у односима је питање граница, као и тешко питање несталих.

Питање граница важно је и тешко питање за обе земље, казао је он, али сличан договор данашњем о решавању тог питања већ је направљен током његовог мандата са врхом Хватске, казао је Тадић, али после помене власти договорено није спроведено.

Извор: Н1