26. јун 2018 вести

У Вучићевој Србији се не тресе ни Шарић, а камоли Дачић

       Ивица Дачић је храбро поручио да би због хапшења и испоручења његовог пријатеља Мише Банане требало да се тресе бивша власт на челу са мном. Бивша власт која је градила правну државу, остваривала светске рекорде по заплени наркотика и у међународној сарадњи са ДЕА и другим безбедносним службама остваривала глобалне успехе у борби против организованог криминала, свакако нема разлога да се тресе. У једној од тих акција је оптужен и Шарић и његов клан. Међутим, иако је у то време био министар унутрашњих послова, Дачић тек данас изјављује да је био задовољан и када се Шарић предао, али не зато што се предао првооптужени за шверц наркотика. Не, бивши министар унутрашњих послова, бивши премијер и садашњи министар спољних послова је био задовољан, јер је то по њему била прилика да се покаже да је била у питању политичка намештаљка и да је ваљда Шарић невин. Дачић данас каже да су ”Шарићеве изјаве потврдиле оно што је и сам говорио”, иако у то време није ни јавно ни званично потврђивао изјаве Дарка Шарића, нити је поднео оставку у влади која је издала међународну потерницу за његово хапшењ. Вероватно је то говорио тада у приватним разговорима са својим пријатељима, који су такође оптужени као сарадници тог картела. Тек данас, у Вучићевој Србији, Дачић то коначно може да говори и јавно.

 

Наравно да се у Вучићевој Србији Дачић не тресе. У земљи у којој су напредњаци одмах по доласку на власт, у складу са предизборним обећањем, ослободили из затвора хиљаде криминалаца, не само лопова, већ и убица и силоватеља, од којих су многи поновили дело. У земљи у којој готово свакодневно имамо мафијашке обрачуне на улицама наших градова, а у којој још није постављен ни начелник Управе криминалистичке полиције, а камоли да постоји било каква воља за борбом државе против мафије и организованог криминала. У Вучићевој Србији власт подржава организовани криминал, уместо да се бори против њега. Наравно да се Дачић не тресе у време Вучићеве власти у којој су и затворене истраге започете у нашем мандату против шефова наркокартела, па и истрага о могућој повезаности Дачића с Мишом Бананом. Потом су један за другим ослобађани судског гоњења оптужени за организовани криминал кроз застаревање процеса.  Није се тресао да се преда Вучићевој власти ни Дарко Шарић, па зашто би се тресао Дачић који је само другар члана Шарићевог клана? 

 

У Вучићевој Србији се не ослобађају оптужени за организовани криминал утврђивањем невиности, већ фингираним застаревањем поступака. У случају Станка Суботића је чак и Врховни касациони суд утврдио да су судије Апелационог суда  радиле у његову корист, а не у корист правде, али је он ипак ослобођен. Током власти у чијем мандату се и предао Шарић у судском поступку против њега кључни сведоци нагло мењају исказе. На власт су дошли обећавајући детајкунизацију и да ”Србија више неће бити земља Мишковића и тајкуна”, а онда се испоставило, по сопственим признањима и Мишковића и Томислава Николића, да је СНС све то време финансирао баш Мишковић. О детајкунизацији нам је причао Вучић, за ког данас Мишковић признаје да су га управо он и Беко наговарали да пређе у СНС, а који слави председничку победу раме уз раме са својим коалиционим апртнером, такође ослобођеним, Карићем. У Србији која је данас једина европска земља која се налази на међународној црној листи земаља осумњичених за финансирање глобалног тероризма и прање новца. Србија је данас земља у којој је власт у спрези са организованим криминалом и криминалцима свих сфера, а новац је једног порекла. Из наркокартела. У таквој Србији свакако разлога за страх немају  ”Шарићи и Мише Банане” или Дачић као њихов пријатељ, а данас и јавни подржавалац. Вучићева Србија је рај за такве. 

Борис Тадић