25. септембар 2019 вести

Уједињена Демократска странка поздравља саопштење ректорке

Уједињена Демократска странка поздравља саопштење ректорке Универзитета у Београду Иванке Поповић у ком је не само стала уз захтеве студената, него и у одбрану институције коју представља. У околностима у којима режим седам година урушава независне институције у Србији, овакав иступ и отпор политичком притиску, коме су изложени сви неистомишљеници Вучићевог режима, представља велику храброст и заслужује пуну подршку свих који се боре за вредности демократије и слободе.

Све време упозоравамо да је игнорисање оптужби за плагирање дипломе не само Синише Малог, него и других функционера СНС-а, брутално урушавање и правног и образовног система у Србији и обезвређивање свих који су диплому стекли поштујући академску честитост.  Најоштрије осуђујемо напад на саопштење ректорке Поповић од стране представника режима и режимских апологета. Овакав напад на ректорат је напад на будућност Србије и Вучићев режим је још једном оголио своју бескрупулозну спремност да фотеље и личне привилегије бране по сваку цену. У држави у којој председник државе упућује ректорки имплицитна упозорења подсећајући је  “да није била 15 дана на радном месту” и то тек онда када му њена изјава није одговарала, ниједан појединац који се одупре том притиску не сме остати сам.

Борба за повратак демократије у Србију мора бити борба у којој је не само опозиција јединствена, него и сви грађани, институције и удружења. Вучићева реченица упућена ректорки јуче је  још једно отворено упозорење свим грађанима да се неслагање са режимом неће толерисати и да ће свима који се усуде да се супротставе његовом систему уцена и притиска бити одбројани радни дани.  Његова порука је била кукавички позив његовој страначкој фаланги на напад на ректорку. Настављамо борбу за поштене и фер изборе на којима ћемо на демократски начин сменити власт која је у нашу реалност из најмрачније прошлости вратила такав речник  и политику страха.