10. април 2020 вести

Вучић наставља да на личном примеру показује кршење мера

Александар Вучић и данашњом посетом Нишу наставља да злоупотребљава пандемију у сврху очигледне предизборне кампање и непоштујући прописане мере да угрожава здравље грађана. У време када су прекинуте све предизборне активности, Вучић не само да спроводи најекстремнију функционерску кампању, већ и својеврсну “кампању изнад свих функција”, будући да већина његових јавних активности заправо ни нема везе са функцијом коју обавља. Србија је једина држава на свету у којој је председник присваја све улоге од епидемиолога до пилота, представљајући да он лично обавља све послове од сетве до разношења медицинске опреме и да све од њега зависи. И једина земља у свету у којој шеф државе на личном примеру не показује поштовање мера. Подсећамо да је немачка канцеларка била у прописаној самоизолацији након контакта са зараженом особом, док председник Србије не да није у самоизолацији, него дан након што је објављено да је заражен члан његове породице, наставља кампању обилажења градова у Србији. Посао председника је био да се понаша одговорно и откаже скупљање 50.000 потписа за изборну листу СНС и јавне скупове у време експлозије инфекције у Европи, а не да разноси респираторе, обилази њиве и вози авион. Посао председника је и да личним примером подстиче грађане да поштују мере, а не да пребацивањем одговорности на грађане прикрива пропусте власти.

Самопромотивне представе које изводи током ове кризе и вишесатна обраћања свакако нису у опису председничке функције, већ брутална злоупотреба те функције. Све оно што је подразумевајућа и законска обавеза државе, он представља као лични допринос и приватну услугу за коју очекује захвалност грађана на изборима и титулу Супермена, а медијским циркусом покушава да представи да од њега зависи живот и смрт сваког грађанина наше земље. Оно што власт у Србији ради у последњих неколико недеља ретко се виђа и у отвореним диктатурама, а за демократске државе је незамисливо.

Апелујемо на то да председник државе и сви који су били у контакту са зараженим особама, поштују мере и оду у самоизолацију у трајању од 28 дана и да се прекине са неодговорним понашањем у ком правила не важе за све једнако и у ком се председник понаша као надчовек. Сматрамо да је то од кључног значаја не само због могућности ширења вируса, већ и због поруке која се шаље грађанима од којих се очекује поштовање истих тих мера. Уколико представници власти не буду и лично поштовали прописане мере, изгубиће потпуно легитимитет у кажњавању других грађана који их крше.  

Желимо брз опоравак свим зараженим грађанима, као и члану Вучићеве породице. И подсећамо да је ово борба у којој примена принципа неједнакости и привилегија нема само политичке и законске последице, већ се плаћа и здрављем грађана.