12. јун 2018 вести

Вучићу Тадић крив и за блокаду путева 2018. године

      Економски ”успеси” и макроекономска ”стабилност” којима се актуелна власт хвали постигнути су отимањем од грађана драстичним повећањем свих пореских стопа и смањењем плата и пензија, као и на основу пада цене новца и свих берзанских роба на светском тржишту. Уместо преузимања одговорности за уништавање животног стандарда грађана и наше економије, Вучић трагикомично и даље за сопствене грешке оптужује бившу власт. Тако и сада протесте грађана против повећања цене нафте назива протестима опозиције, а сопствене економске одлуке објашњава одлукама бивше власти од пре десет година. Суочен са чињеницом да грађани протестују против његове власти и да је реалност Србије постала реалност непрекидних протеста, он очајнички покушава и даље да примењује гебелсовску технику оптуживања бивше власти за све. По његовим речима испада да не протестују грађани против њега, него опозиција против Бориса Тадића, јер по њему ово нису грађани, већ организована опозиција, а одлуке ове власти нису његове, већ Тадићеве.  И након шест година власти Вучић се и даље понаша као да је опозиција, а да је председник државе и даље Борис Тадић.

 

А истина је да у тренутку када је просек раст БДП-а на светском нивоу годишње преко 3% (2017.)  раст у Србији је свега 1,9% и један од најнижих у Европи. Повећање акциза са око 37 динара по литру на преко 55 динара од 2012. године до данас напунило је државни буџет, али ускратило грађанима Србије да осете благодети јефтине нафте у свету. Истовремено, власт Александра Вучића је преузела око 600 милиона евра дугова јавних предузећа које ће такође грађани да плате. Отимање од грађана је једина ”реформа” коју је ова власт применила и уместо да призна грешку и да смањи пореске стопе сада када, по Вучићевим речима, имамо суфицит у буџету, он кривицу по обичају сваљује на претходну власт. Истина је да је претходна власт у време највеће светске економске кризе 2008-2010. повећала акцизе, али није повећала ниједан други порески облик, нити је смањивала плате и пензије грађанима. Међутим, и то повећање је било дупло мање него повећање од 2012. до данас. Бивша власт је и у условима највеће светске економске кризе имала далеко боље економске резултате него ова власт, која се хвали огромним економским и међународним успесима.  А једини економски резултат ове власти је да је Србија црна тачка Европе по сиромаштву, а међународни успех је оличен у предаји свих националних интереса на КиМ. 

 

Позивамо Александра Вучића да већ једном престане бесомучно да лаже и за своје неуспехе да окривљује претходну власт и да преузме одговорност за катастрофалну економску ситуацију у  којој се Србија налази. Позивамо медије да се одупру притисцима власти и не прикривају истину да је данас Србија једина земља Европе на црној листи земаља у којима се пере новац и финансира тероризам и у којима цвета криминал и корупција, земља у којој 25% грађана живи на ивици сиромаштва, у којој је неједнакост највећа у Европи, а преко 50.000 младих и стручних људи годишње напусти земљу, у којој се иза кулиса ослобађају оптужени за шверц наркотика, криминалци и тајкуни финансијери радикала и напредњака и земља у којој председник државе свакодневно вређа грађане и неистомишљенике назива кретенима.